Наблюдателите на ООН съобщиха за убийства, побои и тормоз в Източна Украйна

Москва обвини световната организация в "политическа поръчка"

Наблюдателите на ООН съобщиха за убийства, побои и тормоз в Източна Украйна

Наблюдателите на ООН в Украйна са установили "множество конкретни примери, на убийства, мъчения, побои, отвличания, тормоз и някои случаи на сексуално посегателство, извършвани от добре организирани и въоръжени антиправителствени групи в източната част на страната", съобщи Франс прес.

 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, цитиран Ройтерс, съобщи, че има тревожно влошаване на състоянието на човешките права в страната.

 

Пилай каза, че "онези, които имат влияние върху въоръжените групи, отговорни за повечето от насилието в Източна Украйна, трябва да правят всичко възможно да възпрат тези хора да не разкъсат страната на части".

 

Тя добави, че наблюдателите на ООН се опитват да проверят съобщенията за убийства и наранявания на хора, извършвани от украинските правителствени сили. Освен това наблюдателите са обезпокоени за сигурността на кандидатите в президентските избори на 25 май, каза Пилай, цитирана от Ройтерс.

 

В доклада на наблюдателите се осъжда също "тормоза" и "преследванията" срещу кримски татари в областта Крим, която през март бе анексирана от Русия.

 

За периода от 2 април до 6 май в Украйна са изчезнали безследно 83 човека, вкл. четири жени, се казва в доклада. В него се констатира, че правителството в Киев "предприема мерки по прилагането на женевското споразумение от 17 април".

 

Над 7200 жители на Крим, предимно татари, да станали изселници, като са се изместили в други части на Украйна, се посочва в доклада.

 

Изрично са посочени мерки като подготвения проект за промени в конституцията на Украйна и законопроекта за амнистия на лицата, участвали в масовите сблъсъци след 22 февруари т.г.


Русия отхвърли доклада и обвини авторите му в "политическа поръчка с цел реабилитиране на прозападните временни власти в Киев".

 

"В коментарите си за Крим авторите на документа, публикуван от офиса на върховния комисар за правата на човека, "надхвърлят рамките на позволеното от Устава на ООН, пряко разпореждащ на служителите от организацията строго да спазват принципа за неутралитет и безпристрастност", заяви външното министерство в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

 

То изразява дълбоко съжаление във връзка с това, че "докладът фактически оправдава престъпната наказателна операция в Югоизточна Украйна, премълчава за жертвите сред мирното население". Авторите правят опит да хвърлят отговорността за нарушенията на човешките права върху "проруските сили".

 

"Незнайно защо са забравили да споменат и за това, че Украйна спря да подава сладка вода в Крим - действие, което нарушава цял ред човешки права", посочва министерството.

 

Докладът бе представен в Киев от помощника на генералния секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, "прочут с ангажираните си, необективни оценки на положението с човешките права в Украйна", допълва руската агенция.

Споделяне

Още от Свят