Наблюдавахме частично слънчево затъмнение в България

Наблюдавахме частично слънчево затъмнение в България

В ранния следобед небето над София се смрачи, след като в 12.38:42 часа започна частичното слънчево затъмнение. Уникалният природен феномен приключи в 15.04:58 часа. Затъмнението се забеляза като видимо смрачаване, тъй като интензивността на слънчевата светлина намаля в пиковата фаза на затъмнение със 76%.

Частичното слънчево затъмнение можеше да се наблюдава от територията на цялата страна.

Опашка от желаещи да наблюдават явлението се изви пред Астрономическата обсерватория към Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина, която бе приготвила два малки телескопа и специален екран, поставени пред обсерваторията.

С просто око затъмнението можеше са види ясно през защитни очила.

За Европа като слънчево затъмнение можеше да се наблюдава в Турция на 70 км от курортния град Анталия в селището Сиде.

Слънчево затъмнение се получава, когато дискът на луната се намира пред диска на слънцето. При пълното слънчево затъмнение луната преминава по по-близката до земята част от орбитата си. Частично затъмнение се наблюдава, когато Луната преминава по по-отдалечената от Земята част от орбитата си.

На 29 март пълното слънчево затъмнение бе видимо от вътрешността на тесен коридор, който по дължина пресича приблизително половината от земята. Пътят на лунната сянка започна на 29 март в Бразилия в 8.36 часа по Гринуич, пресече Атлантика, Северна Африка и Централна Азия, където завърши в 11.48 часа по Гринуич на северната граница на Монголия.

Последното пълно слънчево затъмнение бе наблюдавано в България на 11 август 1999 г. Освен в България, то бе видяно от жителите на цяла Европа, Западна Азия и Северна Африка.

Споделяне

Още от България