Наборната служба отпада още от септември?

Наборната служба отпада още от септември?

Решение на Конституционния съд може да накара Министерството на отбраната да предложи на парламента да ускори още повече отпадането на наборната служба в българската армия.

Наборната армия престава да съществува от 1 януари 2008 г., когато се преминава към изцяло кадрова армия. В Народното събрание е внесен законопроект да се ускори края на наборното служене и той да настъпи на 1 декември 2007 г.

Конституционният съд обаче се произнесе с решение от 14 август, че различният срок на служене на наборници със средно и с висше образование – съответно 9 и 6 месеца – е противовоконституционен. Всички са равни пред конституцията и трябва да служат еднакъв срок, постановиха съдиите. Това означава, че от влизането в сила на решението на съда, което ще стане на 25 август, срокът на служене на последните наборници в българската армия става неопределено дълъг или поне 18 месеца, както беше по закон до 2001 г.

За да няма несправедливост към наборните войници, които имат да служат различен срок до края на годината, военното министерство може да предложи наборната служба да отпадне възможно най-скоро – поне от септември. Още повече, според обяснението на министерството, професионализацията на армията върви с по-бързи темпове от планираните и може да приключи по-рано.

Споделяне

Още от България