“Набуко“ се кооперира с ТАНАП за “Южния газов коридор“

“Набуко“ се кооперира с ТАНАП за “Южния газов коридор“

Меморандум за съвместна работа по развитието на “Южния газов коридор“ подписаха международният консорциум за изграждането газопровода “Набуко“ и азерско-турската компания за строежа на Трансанадолския газопровод (TAНАП). Това съобщиха от компанията “Набуко“ в понеделник.

Плановете са двете тръби да се свържат на българо-турската граница и по тяхната мрежа да се транспортират количества газ от азерското находище “Шах Дениз ІІ“, което ще заработи от 2019 г. Очаква се през юни консорциумът “Шах Дениз“ да реши дали ще транзитира газа си през “Набуко“ или през конкурента му - Трансадриатическия газопровод през Гърция, Албания до Италия.

ТАНАП ще минава през турска територия, а “Набуко“ ще продължава през България, Румъния и Унгария до австрийския газоразпреедлителен център Баумгартен.

В подписания документ за сътрудничество е записано, че двете компании ще обменят техническа и друга стратегическа информация и ще “сътрудничат по начин, който да подпомага развитието и на двата проекта“.

Управляващият директор на “Набуко“ Райнхард Мичек определи документа като “още една крачка към постигане на общата ни цел – диверсификация на европейските газови доставки“. ,По думите му двата газопровода са две неразделни части от “Южния газов коридор“.

През идните месеци всички елементи по веригата на газа от находището „Шах Дениз“ до европейските потребители ще работят заедно за съгласуване на дневния ред на проектите, а оттам и за постигане на максимална търговска изгода за всички участници“, посочва Франк Зиберт, главен финансов директор на “Набуко“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?