"Набуко" се придържа към плана за старт през 2014 г. с иракски газ

"Набуко" се придържа към плана за старт през 2014 г. с иракски газ
Първият газ, най-вероятно от Ирак, ще мине по газопровода "Набуко" през последното тримесечие на 2014 година, обяви в четвъртък консорциумът за изграждането на проекта, предаде Ройтерс.

Смятаме, че ще стартираме през 2014 г. и че ще имаме готова суровина от Ирак, заяви на пресконференция управляващият директор на "Набуко" Райнхард Мичек. Той каза, че за първия газ, с който ще започне експлоатацията на тръбата, се разчита на Ирак, а не на Азербайджан.

Първата пълна година на експлоатация на "Набуко" ще е 2015-та, когато консорциумът очаква по тръбата да бъдат транзитирани 8 милиарда куб.м. газ от Иракски Кюрдистан.

В периода от 2015 до 2016 г. ще имаме допълнително 8 млрд. куб. м. от Азербайджан, каза Мичек, така че през 2016 г. газопроводът да достигне капацитет от 16 млрд. куб. м. Очаква се допълнителни количества газ да бъдат осигурени от Ирак, Азербайджан и Туркменистан, добави той. Планираният капацитет на "Набуко е 31 млрд. куб. м. годишно.

Междувременно италианската компания ЕНИ (ENI), която участва в доминирания от Русия конкурентен газопровод "Южен поток", се опитва да отклони каспийски газ от достъп до Европа, като обяви планове да транспортира газ от Каспийския регион към Пакистан и Индия, а в перспектива и към Китай, съобщават италиански медии.

Това заяви шефът на ЕНИ Паоло Скарони в сряда по време на среща в Рим с президента на Пакистан Асиф Али Зардари.

Идеята е доставяме в Пакистан и Индия газ от региона, който е много богат на тази суровина, тоест от Туркменистан, Казахстан, Иран и други страни, каза Скарони.

"Би било логично да се предположи създаването на нов газопровод от Каспийско море до Индия и Пакистан, а след това до Китай. Тази инфраструктура би могла да промени икономическата география", заяви Скарони.

Той добави, че става дума за дългосрочен проект и италианската група е "естествен кандидат" за осъществяването му, доколкото присъства във всички заинтересовани страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес