“Набуко“ ще трябва да влезе в руска схватка за азерския газ

Газопроводът "Набуко" към Европа, който има за цел да избегне зависимостта ѝ от Русия, първоначално ще се пълни с газ от Азербайджан и Ирак. Инициаторът на проекта, австрийската OMV е готова да се въздържа от купуване на газ от страните на Средна Азия, тъй като Русия има сериозно влияние в Туркмения и Казахстан. Но на участниците в "Набуко" все пак ще им се наложи да се борят с Русия за азербайджанския газ, пише в четвъртък руското издание "Комерсант".

В сряда във Виена, на Европейската конференция за газа членът на управата на австрийския нефтен и газов концерн OMV Вернер Аули заяви, че транспортирането на природен газ в Европа от находището Шах Дениз в азербайджанския каспийски сектор и от Северен Ирак ще осигури рентабилността на проекта "Набуко" даже при отсъствие на други източници на газ. По думите на мениджъра, от 2015 г. се очаква ежегодно да се получава най-малко 8 млрд. газ от Азербайджан и толкова от Ирак. За първия етап на "Набуко" са планирани за доставка 17 млрд. кубически метра газ ( и още 1 млрд. куб.м. от Египет).

Газопроводът "Набуко" е с дължина 3.3 хил. км. и ще минава от Турция през България, Румъния и Унгария до австрийския разпределителен център Баумгартен. Акционерите на проекта са австрийската OMV, унгарската MOL, румънската "Трансгаз", българската БЕХ, турската Боташ и немската RWE ( по 16.67%). Пропускателната му способност е 31 млрд. куб. м и струва 7.9 млрд. евро. "Набуко" е основен конкурент на аналогичния руски проект "Южен поток".

В същото време Азербайджан търгува газ и с Русия, като "Газпром" също разчита на запасите на Шах Дениз. Още повече, че Русия вече е започнала внос на азерски газ, а австрийците предлагат да доставят този газ по тръбата Баку-Тбилиси до турския град Ерзурум с мощност до 20 млрд. куб.м. На газ от Азербайджан разчита и Румъния – на 25 януари министърът на грузинската енергетика Александър Хетагури предложи на министерството на икономиката на Румъния да построи завод за втечнен природен газ от Азербайджан.

"Ние имаме подписан договор за купуване на газ в Азербайджан в обеми, които ГНКАР е готов да достави", - поясни официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов. Тази година става дума за закупуване на 1 млрд. куб.м газ, а през 2011 г. - за 2 млрд.

Шефът на “Ийст юръпиън газ анализис“ Михаил Корчемкин смята, че през 2015 г. на Шах Дениз могат да се добиват 10-12 млрд. куб.м газ и страната може удовлетвори заявките на няколко купувачи. Според експерта доставките на азербайджански газ през Турция ще са по-рентабилни, отколкото през Русия, посочва изданието.

Максим Шейн от "Брокеркредитсервис" отбелязва, че Русия се опитва да вземе максимум експортни мощности от Азербайджан за газа.

Акционерите на "Набуко" още в началото на 2009 г. се надяваха на закупуване на туркменски и казахстански газ. Русия винаги активно се е противопоставяла на това и в началото на 2009 г. даже даде на Туркмения средноевропейска изкупна цена над 300 долара за хиляда кубически метра. Още през есента обаче отношенията рязко се влошиха. През април "Газпром" прекрати купуването на туркменски газ, а през 2010 г. смята да придобие само 11 млрд. куб. м газ, макар по-рано да купуваше около 40 млрд. куб.м.

Претендентите за иракски газ са по-малко. "Ние поначало даже не разчитахме на Ирак", поясни Вернер Аули. През лятото на 2009 г. шефът на съвета на директорите на OMV Волфганг Руттенсторфер казва в интервю за "Комерсант", че "Ирак има доказани запаси от газ, в геоложките проучвания, в които OMV взе участие, и на тяхната база трябва да се построят добиващи мощности и частично – газопровод".

Става дума за стар газопровод от Ирак към Турция по крайбрежието, разрушен в хода на военните действия в Ирак и който от тогава не функционира. OMV притежава 10% в компанията оператор по усвояването на газовите находища в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес