"Набуко" вече подбира доставчици на материали

"Набуко" вече подбира доставчици на материали

Тръгна предварителният подбор на доставчици на материали за изграждането на газопровода “Набуко“, съобщиха в петък от компанията оператор на проекта “Набуко газ пайплайн интернешънъл. Това е началната фаза на закупуването на основополагащи материали, необходими за изграждането на газопровода. Общата стойност на материалите ще е около 3.5 млрд. евро, което е почти половината от цената проекта, чиято стойност е 7.9 млрд. евро.

Крайният срок за участие на компаниите в предварителната процедура е 17 май.

“Основополагащите материали – като тръби и клапи – са ключът към изграждането на газопровода и значителна част от общия инвестиционен разход. Предварителната процедура ще идентифицира подходящите компании и ще улесни успешното закупуване на материалите”, каза Райнхард Мичек, изпълнителен директор на “Набуко“.

При предварителната процедура ще се оценят внимателно възможностите на заявилите участие доставчици. От компанията инвеститор заявяват, че още в първите дни на започналата тази седмица процедура е регистрират засилен интерес от потенциалните снабдители с основополагащи материали.

След приключване на предварителната процедура за избор на доставчици, “Набуко“ ще стартира същинските търгове за осигуряването на тръби, клапи и извивки. Те трябва да бъдат поръчани предварително, за да се спазят сроковете на строителство, посочиха от дружеството.

“Предварителната процедура е изключително важна, за да можем да започнем строителните работи в края на 2011”, заяви Мичек.

Предварителният избор за конкретните доставки ще бъде извършен от независима трета страна, уточниха от “Набуко“.

От там припомниха, че наскоро приключи изборът на трасе за първата фаза на проекта. В момента текат процесите по осигуряване на необходимите разрешителни и оценките за въздействие върху околната среда върху териториите в отделните страни, през които ще минава трасето на газопровода..

Маршрутът на “Набуко“ е с дължина 3300 км от Турция през България, Румъния и Унгария до Виена, близо до газохранилището Баумгартен.

В момента акционери в проекта са австрийската “O Ем Ви Газ енд Пауър“, унгарската МОЛ, румънската “Трансгаз“, “Българският енергиен холдинг“, турската “БОТАШ“ и германската “Ер Ве Е“. Планираният капацитет след крайната фаза е 31 милиарда куб.м. Първите газови доставки ще тръгнат през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес