“Набуко“ започва препроектиране на тръбата за по-късия вариант

Договор за инженерно препроектиране на стария вариант на газопровода “Набуко“ в по-късия “Набуко Запад“ подписа в понеделник международната компания, която ще инвестира в строежа на тръбата и ще е неин оператор.

 

Фирмата Saipem е избрана чрез обявена през септември 2012 г. открита тръжна процедура, съобщиха от “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Изпълнителят ще трябва да преправи старите инженерни данни за дългия 3900 км газопровод с 56 инча диаметър на тръбата в новия вариант от 1326 км и диаметър 48 инча. Saipem ще трябва да направи и стратегически анализ на данни и информация и оценка на риска, за правилно позициониране на ресурсите по трасето с цел успешно финализиране на проекта без прекъсвания.

 

Новата оценка се налага, след като през юни 2012 г. консорциумът “Шах Дениз”, разработващ едноименното каспийско находище, избра трасето “Набуко Запад” като един от двата възможни маршрута за износ на азерски газ в Европа.

 

През януари 2013 г. акционерите в “Набуко” подписаха с акционерите в газовото находище “Шах Дениз” споразумение за сътрудничество, опции за придобиване на 50 процента дял и финансиране на газопровода. През юни 2013 г. обаче ще стане ясно окончателното решение дали газът от “Шах Дениз“ ще потече по “Набуко Запад“ или по Трансадриатическият газопровод, където консорциумът също подписа същото споразумение за сътрудничество и опция за придобиване на една втора дял

 

Тръбопроводът “Набуко Запад” се планира да пренася каспийски газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен. “Набуко Запад” е идеално позициониран като част от Южния европейски газов коридор, за да диверсифицира газовите доставки до 500 млн. потенциални потребители в разрастващите се икономики на Югоизточна и Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес