Началната цена за продан на “Техноекспортстрой” спадна на 60 млн. лева

До дни ще се обяви и търгът за високото тяло на ИПК “Родина”

До дни започва нова процедура по приватизацията на строителното дружество “Техноекспортстрой” като началната цена е намалена на 60 млн. лева, а изискванията към купувачите са занижени. Това съобщи членът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Руси Статков пред Mediapool. В понеделник се състоя заседание на ръководния орган, на което са обсъдени процедурите по раздържавяване на строителната компания, “БДЖ Товарни превози” и високото тяло на ИПК “Родина” на бул. “Цариградско шосе”.

Първият търг за “Техноекспортстрой” трябваше да се състои на 2 май, но нито една от трите компании, закупили документация, не потвърди участието си. Това бяха гръцката строителна фирма "Актор" и българските "Адванс Пропъртис" и "АТ Инженериг 2000". Новата процедура ще бъде обявена до дни, като началната цена е намалена от 68 на 60 млн. лева, а изискването към стратегическите инвеститори за приходи от дейността за последните три години в размер на 30 млн. лева е намалено на 15 млн. лева.

Надзорният съвет на АПСК е одобрил и тръжната документация за приватизацията на високото тяло на ИПК “Родина”. Началната цена е 20 млн. лева, а потенциалните купувачи трябва да предоставят банкова гаранция за още 20 млн. лева. Новият собственик се задължава да изплати на държавата още 20 млн. лева, ако година след подписването на договора все още не е съборил сградата.

Надзорният съвет се е произнесъл и по спора дали приватизацията на “БДЖ Товарни превози” е законосъобразна. Според мнозинството в ръководния орган няма законови пречки пред раздържавяването на предприятието. Самата процедура ще бъде одобрена до една, максимум две седмици, каза Статков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?