Началникът на армията застава начело на Тайланд като премиер

Прают Чан-Оча

Началник на генералния щаб, превратаджия, лидер на хунта, а сега и министър-председател на Тайланд. Поредна титла се прибавя към биографията на Прают Чан-Оча, който сменя военната си униформа за костюм и вратовръзка, пише в понеделник агенция ДПА.

Назначаването му за премиер на Тайланд е връх в невероятно бързото политическо издигане на този кадрови военен.

Роденият през 1954 г. Прают учи в Кралската военна академия "Чулачонклао", а после дълго време служи в 21-и пехотен полк, известен като Гвардията на кралицата. През 2010 г., пет месеца след като военните потушават антиправителствени протести, той се издига и става главнокомандващ на Кралската тайландска армия.

Той отдавна е известен с огнения си темперамент. Прают, който е на 60 г. и по закон би трябвало да се уволни от армията през септември, неведнъж си е позволявал да даде воля на гнева си, когато е бил подложен на натиск от страна на репортери или длъжностни лица.

"Пак ще напишете, че не съм се овладял - каза шефът на армията след такъв инцидент на пресконференция през 2012 г. - Нормално е да съм ядосан, иначе нямаше да мога да върша тази работа! В края на краищата, не съм монах!"

"Нравът му наистина не е подходящ за политик", каза Панитан Ватанаяком, политолог и военен експерт в Университета "Чулалонгком". Някои вътрешни източници смятат, че превратът на 22 май е бил извършен, само защото генералът си е изпуснал нервите. На този ден Прают присъствал на среща, свикана в щаба на армията, между противопоставящи се политически фракции, която се изродила в надвикване. Изведнъж генералът обявил: "Реших да взема властта" и напуснал армейския комплекс, за да съобщи за преврата на Тайланд и на света.

Други обаче твърдят, че той е планирал преврата много преди това. Те се позовават на обявеното по-рано военно положение и събирането на всички политически играчи на едно място и то в сграда на армията.

Която и версия да е вярната, през последните години Прают бе хвален от различни политически сили. Като началник на армията получи аплодисменти за последователното си поведение по време на политическата криза, избухнала миналата година, заради това, че не въвлече пряко армията в нея, нито си позволи да прави опит да потуши протестите, както стори неговият предшественик генерал Анупонг Паочинда при подобна политическа конфронтация през 2010 г.

След преврата Прают започна масирана медийна кампания, не само за да получи подкрепа за преврата, но и за да оправдае действията си. Всяка седмица той осведомява по телевизията страната за действията на хунтата. В предаването си се кара на политици и граждани, че не поставят интересите на страната над всичко.

"Вие, които сте готови да се корумпирате, които поставяте користните си лични нужди над благото на страната, които сте готови да избягате от нас - погледнете се внимателно отстрани", каза той пред широката национална аудитория. Генералът дори съчини песничка, в която се обещава, че "щастието ще се върне" в Тайланд.

"Съветниците и помощниците му полагат големи усилия да прикриват избухливостта му и в същото време да го наложат като водеща фигура - каза военен съветник, пожелал анонимност. - Те искат да представят новия премиер като личност, на която тайландците могат да вярват - почти като строг чичо, който казва на палавите деца да престанат да се карат."

Коментаторът на "Банкок пост" Тери Фредриксън също писа, че той е "строг, но народен човек". Това обаче не винаги му се получава. На една пресконференция, на която трябваше официално да бъде представен управляващият съвет на военните, извършили преврата, генералът рязко прекъсна репортерка, притиснала го с няколко въпроса. "Защо тогава Вие не станете премиер?", попита той, отказа да отговаря на повече въпроси и напусна залата.

Правителствените допитвания, публикувани във вестниците и внимателно следени от превратаджийските власти, сочат, че мнозинството от тайландците смятат генерала за най-квалифицирания човек, достоен да бъде премиер. Но при суспендираната демокрация те почти нямат избор по въпроса.

"Всъщност мисля, че единственият човек, способен да овладее страната в този момент, е Прают. Никой друг не желае да бъде премиер в тези условия", каза Фуади Пицуван, изследовател в Азиатския център на Харвардския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят