Началникът на канцеларията на премиера на Малта подаде оставка

Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри

Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде днес оставка, съобщи пред журналисти министър-председателят Джоузеф Мускат, цитиран от Ройтерс. Оставката идва в момент, когато полицията продължава разследването си за убийството през 2017 г. на журналистка Дафне Каруана Галиция.

Източници от полицията съобщиха, че Скембри ѝ помага в разследването на престъплението, но самият той не пожела да коментира случая.

Шефът на канцеларията на премиера на Малта беше подложен на натиск да подаде оставка заради предполагаеми негови финансови отношения с бизнесмена Йорген Фенек, който бе задържан миналата седмица като заинтересовано лице в рамките на разследването за убийството.

Мелвин Теума, който е смятан за посредник в заговора за убийството, вчера беше помилван от президента в замяна на информация, която предостави по случая.

Дафне Каруана Галиция, която бе една от най-известните разследващи журналистки в Малта, беше убита от поставена в колата ѝ бомба на 16 октомври 2017 г., докато напускаше дома си. Убийството ѝ шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона в малката средиземноморска държава, посочва Ройтерс.

След като стана ясно, че Скембри е подал оставка, премиерът на Малта каза, че няма намерение и той да подава оставка, предаде Ройтерс.

"Моята роля сега е да осигуря стабилно лидерство на страната. Моята роля е да съм сигурен, че ние се движим напред в тези смутни времена", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа