Началникът на КАТ предлага да се вдигне скоростта по някои от софийските булеварди

Навсякъде, където инфраструктурата позволява, би следвало скоростта за движение да се вдигне. Това мнение изрази началникът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев в събота пред  Дарик радио.

С до 20 км/ч да се вдигне разрешената максимална скорост на движение по някои от столичните булеварди, предлага Милчев. ”Когато изкуствено спъваме скоростта, необосновано, това изнервя самите шофьори. Някой може да изтърпи отсечка от 3 километра, която има необосновано ограничение от 60 километра, но друг тръгва да прави рискови изпреварвания и тогава се случват най-тежките и чести инциденти”, заяви той.

”Ние сме отправили предложение до Столична община, защото тя е стопанинът на пътя. Имаме устното одобрение, че ще се случи. Ние сме предложили да се вдигне скоростта от 50 на 70 км/ч по някои столични булеварди, където няма конфликт между пешеходци и автомобили - това са улица ”202", алея ”Яворов", в отсечката от Ситняково до Семинарията, отсечки от булевард ”Ботевградско шосе", ”Владимир Вазов". Предложили сме с 10 километра да се вдигне скоростта по Южната дъга - там е 80 километра в момента, движението е трилентово, няма конфликт с пешеходците", каза той.

Комисар Милчев, посочи още, че се наблюдава спад на шофиращите в нетрезво състояние. За цялата минала година хванатите с алкохол по улиците на София са близо 2700, а за първите 6 месеца на тази година те са около 900.

Той добави, че към таксиметровите шофьори полицията има по-специално отношение.

”Те имат обществена функция, да превозват хора. През 2012 година проведохме много сериозна среща с всички големи собственици на таксиметрови фирми в София. Проверихме 10 000 шофьори - какви нарушители са, имат ли неплатени глоби, трябва ли да им се вземат шофьорските книжки, криминално проявени ли са. Тази информация беше предоставена на работодателите им. Актуализираме тези списъци и отново правим такива проверки, по този начин изкарваме на ”светло" какви шофьори работят и управляват таксита. Има всякакви шофьори - сред тях има и немалка част, които имат криминално минало", каза Милчев.

Споделяне

Още от България