Началникът на клиниката по урология и агресивният анестезиолог от "Пирогов" са временно отстранени

Ръководителят на клиниката по урология в "Пирогов" Славчо Кънчев и шефът на отделението по анестезиология към клиниката Цветан Борисов са отстранени временно от работа, съобщиха от пресцентъра на болницата. Отстраняването им ще продължи до изясняване на конфликта между Борисов и лекарите уролози от "Пирогов", които подадоха масово оставки в понеделник в знак на протест. По думите на уролозите, Борисов от години им оказва "физически и психически тормоз", а ръководството не обръща внимание на жалбите им.

Скандалът с напусналите уролози в "Пирогов" е "тежко нарушение на лекарската етика и от двете страни". Това е мнението на началника на анестезиологичната клиника в цялата болница проф. Милан Миланов. Такива отношения между лекари не може да има, лични отношения. Това е срам за българските лекари, каза той.

По думите на Миланов, макар етиката да е тежко нарушена, правилата за добра медицинска практика не са накърнени. Той подчерта, че Борисов е безупречен в работата си, но "има една черта, която не се харесва много на всеки хирург – безкрайно силно защитава интересите на анестезиолозите, интензивисти и сестрите от неговото отделение, понякога достигайки действително до тежки етични отношения".

Миланов каза, че двамата с Борисов са имали "изключително тежък разговор", при който е било взето решение и то е щяло да се реализира. "Колегите уролози изведнъж решиха да окажат някакъв натиск, подавайки оставка", каза той.

Началникът на анестезиолозите призова "да не гледаме толкова зловещо на тази случка", която по думите му е "буря в чаша вода", и гарантира, че проблемът ще бъде решен.

Ако някой иска да смири поведението на "Пирогов", който не позволи българските лекари да бъдат унижавани, то това е негова воля и тогава ще лъснат истинските намерения на много хора, коментира Миланов предположенията, че конфликтът ще се използва като претекст, за да бъде сменен директорът на "Пирогов".

Миланов съобщи, че по случая е сезирана етичната комисия на Столичната лекарска колегия и припомни, че 20-тимата уролози продължават да работят, тъй като по закон не могат да напуснат без едномесечно предизвестие.

Споделяне

Още от България