Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване

Радев разкритикува статута на службата и се обяви срещу отнемането на правомощия от президентството

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, съобщи президентът Румен Радев при отчитането на първата година от мандата си.

Mиналата седмица стана ясно, че Военна прокуратура–София проверява Националната служба за охрана (НСО) за злоупотреби. Говорителят на обвинението полк. Елин Алексов потвърди, че е в ход проверка, но не уточни дали е насочена конкретно срещу шефа ѝ Ангел Антонов.

Резултатът от проверката трябва да стане ясен до три месеца, като на този етап тя не се води срещу конкретно лице.

Радев не коментира проверката по същество, но използва случая, за да каже, че има проблем в законодателната уредба на работата на службата.

“Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на Държавната агенция за разузнаване (ДАР) и на Националната служба за охрана“, припомни президентът.

Той посочи, че ДАР от служба, пряко подчинена на президента, е станала служба пряко подчинена на Министерския съвет. А НСО от служба пряко подчинена на президента, е станала служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание. А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента.

“Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира Радев.

"През годините от президентската институция се отнемат правомощия. Мисля, че това, което става не е добре за българската демокрация, тя се основава на баланса на власти. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекалена концентрация на власт в ръцете на правителството - и формална, и неформална, резултатите са налице", каза още Радев. 

НСО, чието задължение е да осигурява охраната на ВИП-лица, има основна функция за организацията на събитията около българското европредседателство и не е изключени проверката в службата да доведе до затруднения.
 
Според в. "Труд" проверката е по сигнали срещу директора Антонов, който вече е бил разпитан. В сигналите се твърди, че той е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки.Имало и нарушения в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставена на НСО за тест драйв.
 
Според неофициална информация на Меdiapool Антонов не се ползва с пълното доверие на президента Румен Радев.
 
От БСП миналата година призоваха Румен Радев да направи ревизия на службата, но все още не е публично известна дали такава е проведена.
Споделяне

Още по темата

Още от България