Началникът на отбраната: До 4 години българският войник трябва да е оборудван като натовския

”Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме”

Сн. БГНЕС

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира, че очаква до 4 години българският войник да е оборудван като колегите си в НАТО, ”за да може да има самочувствие и да се чувства равен”. 

За да стане армията ни модерна, ген. Боцев разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години. 

”Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят за съществени способности.”, посочи той. 

България в момента преговаря със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70. Сделката ще излезе минимум 1.8 млрд. лева с ДДС. Освен това военното министерство подготвя и проекта за закупуването на два нови патрулни кораби за близо 1 млрд. лева. Проектът за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски обаче зацикли.

”Методиката на проекта за Сухопътни войски се доработва. Имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“, обясни Боцев пред БНР.

Според него проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното. Той се подготвя от минимум пет години. Основните въпроси там са каква комуникационна система и въоръжение да бъдат предпочетени. 

Все пак ген. Боцев е оптимист. Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

”През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души… С кампанията ”Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш”, каза той.

Началникът на отбраната смята, че със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи.

Оценката на ген. Боцев за членството на България в НАТО е положителна, но той признава и много допуснати грешки.

”Уволнихме много кадри. Доста грешки допуснахме. Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България