Началникът на отбраната натиска за нови изтребители независимо от цената

Началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви в сряда, че България трябва да закупи нови многоцелеви изтребители, а не "втора ръка" независимо от големите разходи.

Закупуването на изтребители е един от приоритетните проекти за модернизацията на армията, който обаче не може да започне заради липсата на средства.

Ген. Симеонов съобщи, че през 2012 г. изтича ресурсът на изтребителите МиГ-21, които са въоръжение в авиобазата "Граф Игнатиево" и с които се дават денонощни дежурства по линия на НАТО.

Според специалисти България не може да закупи многоцелеви изтребители до 2012 г.. След като процедурата стартира, трябва да бъде избрана фирма доставчик, а опитът на други страни показва, че за това минават години. След като контрактът бъде подписан, трябва още време, докато бъдат доставени първите машини.

"Дотогава Военновъздушните сили трябва да има нови целеви изтребители, които заедно с МиГ-29 да поемат въздушната охрана", заяви Симеонов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в плана за развитие на ВВС до 2015 г. е заложено закупуването на нови машини, но предвид икономическата ситуация очаква да има различни възможни решения.

Към проекта за закупуване на изтребители проявяват интерес много производители, които предлагат различни оферти, включително и "на старо". България може да избира сред френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС, американските F-16 и други.

"Проблемът е отворен, но процедурата за закупуването на самолетите може да започне, едва след като се вземе политическото решение какъв тип самолет ще бъде и дали нов, или втора употреба," посочи Симеонов.

Симеонов и началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов посетиха Трета изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево по повод 59-годишнината от нейното създаване.

Споделяне

Още от България