Началникът на отбраната "натопи" бивш военен министър в съда

Началникът на отбраната "натопи" бивш военен министър в съда
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов заяви пред съда във вторник, че е бил принуден да подпише договора за доставка на поточна линия за нуждите на армията. Заради това съоръжение бившият военен министър Николай Цонев е изправен пред съда и отговаря за неизгодна сделка.

Това е едно от делата, по които е подсъдим Цонев. По далеч по шумния процес – за подкуп, свързан с "уреждане" на друго дело – друг съдебен състав реши да освободи окончателно от ареста бившия министър и бившия вече съдия Петър Сантиров.

По отношение на производствена линия за метални конструкции UBM прокуратурата твърди, че Цонев е нарушил служебните си задължения и "в противоречие с указание на финансовия министър" е одобрил закупуването ѝ за изграждане на хангари, складове и казармени помещения. От подписания с контракт с американска фирма “MIC Industries"са настъпили вреди за държавата за 8 милиона лева, смята обвинението.

Ген. Симеонов, който бе шеф на Военно въздушните сили (ВВС) докато Цонев бе министър, заяви пред съда, че е "бил привикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков, който видимо притеснен му казал: Министърът е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете".

Ген. Симеонов заяви, че е искал с парите за техника от бюджета на ВВС да се извърши ремонт на авиотехника, която не се експлоатирала. Ставало дума за два самолета Ан-26, два L-410 и "Спартан". Затова той написал и докладна.

Липсата на пари за ремонт според според ген. Симеонв се е отразило като цяло на работата на ВВС.

Адвокатът на Николай Цонев попита генерала дали, след като се е подписал, е подал някакъв вид жалба и какво означава подписът на един български генерал. Началникът на отбраната обясни, че подписът му означава, че е бил принуден от своя началник.

Пред съда показания даде още един генерал от ръководството на въоръжените сили - генерал-майор Бойко Арабаджийски. Той обясни, че е бил изготвен анализ за това дали линията е необходима на въоръжените сили.

По времето, когато Цонев оглавяваше Министерството на отбраната, Арабаджийски е директор на Дирекция "Логистика" и е участвал в процеса на изготвяне на анализа. Той обясни, че според този анализ е било целесъобразно да се вземе линията, ако бъдат осигурени достатъчно строителни обекти за нейната работа. В близките години такива обекти нямало как да се осигурят.

Съдът разпита и представителите на американската фирма в България – бившия заместник-външен министър от предишното правителство Радион Попов и съпругата му Таня Попова. Попов, който в миналото бе военен аташе и срещу когото през 1999 г. бяха заведени две дела от тогавашния военен министър Бойко Ноев, обясни, че е разговарял за възможностите на линията далеч преди Цонев да оглави МО.

Такива разговори той е водил с бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, с Веселин Близнаков, военен министър от квотата на НДСВ преди Цонев в кабинета на тройната коалиция, също така с вицепремиера от предния кабинет Емел Етем, с Иван Гаврилов и с двама поредни началници на Генералния щаб, преди Симеонов да заеме поста.

Родион Попов е изказал пред тях своите убеждения, че тази машина е уникална и спестява много пари на всички държави, които я притежават. Съпругата му Таня Попова също обясни, че технологията е била представена много преди Николай Цонев да стане министър. Пред магистратите Таня Попова каза, че е получила комисионна по сделката в размер на 400 000 долара.

Важно е да се отбележи, че една от причините тази техника да не се използва е фактът, че все още не е освободена от митницата.

След тези показания делото бе отложено, а Николай Цонев бе преместен в друга зала на Съдебната палата, за да се гледа мярката му за неотклонение по обвиненията за подкуп. От първи април Цонев е в ареста заедно със съдията Петър Сантиров. Те двамата и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов бяха показно заключени, тъй като опитали да корумпират следователя Петьо Петков.

Тенчо Попов бе първият от триото, който напусна ареста срещу 10 000 лева. Миналата седмица градският съд измени мерките за неотклонение на Цонев и на Сантиров, а във вторник апелативният съд потвърди освобождаването им от ареста срещу 15 000 хиляди лева за бившия министър и 10 000 за бившия вече магистрат.

Апелативните съдии напълно се съгласиха с определението на първоинстанционните, според които няма опасност двамата да се укрият или извършат престъпление, но има достатъчно данни, за обосновано предположение, че са извършили престъплението, за което са обвинени.

Споделяне

Още по темата

Още от България