Началникът на полицейското звено "Сигма" остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави в петък в ареста началника на специализираното полицейско звено "Сигма" Ивайло Василев, който е сочен от прокуратурата за лидер на престъпна група за изнудване и корупция. Според съда има достатъчно данни, че той е извършил престъпленията, за които е обвинен. Той бе оставен в ареста, за да не извърши друго престъпление.

Преди два дни Василев и още шестима полицаи от "Сигма" бяха арестувани. Само техният началник бе оставен в ареста, а останалите бяха пуснати под гаранция от 500 лева. В петък прокуратурата обяви пред съда, че Василев е взимал суми от корумпираните си подчинени, за да ги пази.

Държавното обвинение твърди, че той е в основата на престъпната група в "Сигма", която е вземала подкупи от шофьори и сутеньори. Имало е полицаи, които са отказвали да се включат в аферата, но той ги е репресирал. Василев е заплашвал и свидетел след даване на показания, твърди обвинението.

Емил Милев, адвокатът на обвиняемия, каза пред журналисти, че обвиненията срещу подзащитния му са "клюки".

"В показанията е вписано как се спират коли и как се взимат пари. Проститутките, които са били разпитани, са казали, че работят на "Врана" и са имали отношения с полицаи от 8-мо Районно управление, но не е ясно кои са те и не става ясно, дали са им давали пари или са ги обслужвали. Според показанията на свидетелите до 200 лв. на месец от човек е трябвало да бъдат отчитани на обвиняемия. Това са несериозни неща, повечето разпити са направени преди 5-6 дни. Василев е свален от поста си, имало е дрязги между него и служителите", каза адвокат Милев.

Пред съда Ивайло Василев поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение и обеща да съдейства на разследващите.

"Познавам служителите, които са дали показания и със сигурност ще съдействам на съда за изясняване на случая. Моля за снизходителност, най-малкото, което мога да си помисля, е да преча на досъдебното производство”, каза Василев, но молбата му бе отхвърлена.

Обжалването на мярката за неотклонение пред Софийския апелативен съд е насрочено за 7 август.

Освен към Василев обвинения са повдигнати към Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л. Доказателствата срещу тях сочат, че групата е действала от януари 2013 година до момента на задържането.

Споделяне

Още от България