Началникът на пожарната: Дъжд като в Македония, в София ще наводни няколко подлеза

Началникът на пожарната: Дъжд като в Македония, в София ще наводни няколко подлеза

Ако в София падне дъжд, подобен на този в Скопие, ще се наводнят няколко подлеза, тук-там някои сгради и нищо повече. При нас нещата стоят много по-добре", каза във вторник пред Нова ТВ началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той беше част от групата български спасители, които оказаха помощ в спасителните работи след бурята в събота вечерта, отнела живота на 22-ма души. В Скопие и околностите армейски и полицейски части продължават да разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците, развалините на къщите и да извършват отводняване на засегнатите жилищни райони. На място остават и изпратената техника и специалисти от България.

Николов уточни, че мащабите на бедствието в Македония са няколко пъти по-големи отколкото потопа във варненския квартал "Аспарухово". "В "Аспарухово" бяха арогантни нещата – в самото дере имаше къща, което доведе до наводнението. А в Скопие според мен кварталът е презастроен. Имат канализация, но колко добре работи, не мога да кажа", добави началникът на пожарникарите.

Той обясни, че хората от Скопие от 70 години насам не помнят да е имало такъв пороен дъжд. "Там нормално повече от 30 литра/кв. м не са падали. А за около час и половина –два сега са паднали около 93 л/кв.м", допълни Николов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?