Началникът на пожарната обвинен в злоупотреба с власт

Началникът на пожарната обвинен в злоупотреба с власт

Софийската военно окръжна прокуратура предяви в понеделник обвинения за злоупотреба с власт и служебно положение с цел набавяне на имотна облага за трето лице срещу временно отстранения от длъжност началник на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Кирил Войнов.

Според Наказателния кодекс, ако бъде признат за виновен по тези обвинения, съдът може да постанови да излежи наказание от 3 до 10 години. От прокуратурата съобщиха още, че на Войнов е наложена постоянна мярка за неотклонение “подписка”.

Отстраненият временно от длъжност главен комисар престоя около 20 минути в сградата на прокуратурата заедно с адвоката си Даниела Доковска. Двамата отказаха коментар както преди, така и след срещата. Доковска е адвокат и на отстранения шеф на КАТ – София комисар Илия Илиев. 

Войнов подаде оставка, вътрешният министър я прие

Временно отстраненият от длъжност директор на пожарната безопасност главен комисар Кирил Войнов е подал в понеделник следобед заявление за напускане, което министърът на вътрешните работи Румен Петков е приел, съобщиха от МВР. Оставката бе дадена след като днес прокуратурата повдигна обвинения срещу Войнов за престъпления по служба.

По същото време Румен Петков е уволнил за тежки нарушения на служебната дисциплина началника на КАТ - София Илия Илиев и началника на сектор "Административно обслужване на гражданите" в КАТ Томи Томов.

още

Пред медиите Войнов обеща да говори “когато му дойде времето”. На повечето въпроси той отговаряше – “питайте прокуратурата”. 

Главният комисар бе временно отстранен от длъжност в началото на юни от вътрешния министър Румен Петков след проверка на инспектората на МВР по сигнал, дошъл от оглавяваната от Войнов дирекция. 

Тогава публично бе оповестено, че той и други служители в дирекцията са извършвали престъпления по служба и са нарушавали служебната дисциплина. 

Едно от най-тежките констатации от проверката срещу Войнов е подписаното от пожарната разрешение дискотека "Индиго" в София пак да заработи, въпреки двата опита на столичното поделение на пожарната дирекция да спре отварянето на дискотеката, в която преди 5 години - на 21 декември 2001 г. - загинаха от задушаване на стълбите 7 деца.

Другите констатации от проверката срещу Войнов са, че служители на пожарната са ремонтирали апартамента на дъщеря му в София и вилата на сина му в село Дръмша. Освен това началникът на пожарната бил получавал пари и като лектор във Варненския свободен университет, което е несъвместимо с длъжността му, а секретарката и шофьорът му са ползвали служебен телефон.

Войнов бил разрешавал и неправомерни задгранични командировки на своя подчинен полковник Румен Йотов, началник на сектор “Човешки ресурси” в Пожарната. Йотов се "отблагодарявал" с докарани от Германия автомобили втора употреба. Бургаските пожарникари пък били ползвани от Кирил Войнов в работно време да ограждат парцел на сина му в Приморско.

Войнов отказа да коментира тези изводи, когато добиха гласност. Според него атаката засягала цялата дирекция и идвала от вицепремиера и министър на политиката при бедствия и аварии Емел Етем, защото той бил решително против ръководената от него в продължение на 12 години служба да отиде към министерството на Етем.

Очаква се в близките дни Петков да подаде искане до Министерския съвет и до президента за освобождаването на Войнов от поста.

Обвиненията срещу главен комисар Войнов бяха отправени от прокуратурата в същия ден, когато започва последната партньорска проверка от Европейската комисия по изпълнението на ангажиментите на страната ни по глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред” преди изготвянето на окончателния доклад на комисията за готовността ни за членство в ЕС.  

Споделяне

Още по темата

Още от България