Началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев подаде оставка

Росен Плевнелиев още не е издал указ за освобождаването му

Началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев подаде оставка

Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев е подал оставка. "В момента съм в отпуск и след приключването му няма да съм част от администрацията на президента”, съобщи той във вторник.

 

"Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник кабинет на президента. Те са все още в начална фаза и не бих желал да споделям повече информация. Мога само да кажа, че не са свързани с политика”, заяви Йовчев, който е бивш председател на ДАНС.

Малко по-късно от президенството потвърдиха, че Йовчев поискал да бъде освободен от длъжност по лични причини, свързани с желанието му да реализира свои проекти, които не може да съвместява със заеманата от него позиция.

От президенството обаче припомнят, че назначаването и освобождаването от тази длъжност става с указ на държавния глава, а такъв все още не е издаден.

 

По-рано лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че високопоставен служител от "Дондуков" 2 е подал оставка заради теч на информация, че част от министрите в служебния кабинет са подали декларации за конфликт на интереси с фалшива задна дата.

 

Йовчев обаче опроверга. "Господин Янев е погрешно информиран. Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни", каза Йовчев.

 

Информирани източници твърдят, че между него и Росен Плевнелиев имало напрежение, което се засилило след като президентът пое централна роля в държавата с назначаването на служебния кабинет.

 

Цветлин Йовчев беше назначен за председател на ДАНС от правителството на ГЕРБ, но бе принуден да подаде оставка в разгара на скандала с изтеклите СРС-та за "Мишо бирата". След това обаче бившият премиер Бойко Борисов го покани в политическия си кабинет като съветник по въпросите на националната сигурност.

 

С това официално приключи и въпросът с поемането на отговорност за скандала "Тановгейт" с изтеклите записи от телефонните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. При приемането на оставката му Бойко Борисов го обяви за добър експерт, но "не добър началник" и каза, че ще му търси друг пост в държавата.

 

След като Росен Плевнелиев бе избран за президент през октомври 2011 г., Цветлин Йовчев стана началник на политическия му кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България