Началникът на севернокорейската армия е отстранен от поста

Началникът на генералния щаб на севернокорейската армия И Йон-хо е освободен от поста си по здравни причини, съобщиха световните агенции като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

 

Внезапната смяна на генерала изненада западни дипломати и анализатори, според които зад обяснението по болест вероятно се крият други причини.

 

Решението за смяна на И Йон-хо е взето по време на заседание на Политическото бюро на управляващата Корейска трудова партия. Той е свален от всички заемани длъжности - член на президиума на Политическото бюро на управляващата партия, член на Политическото бюро и заместник-председател на Националния комитет на отбраната.

 

И Йон-хо е смятан за централна фигура на режима в Пхенян. Той беше назначен на най- висшия армейски пост през 2009 г. За последно е видян заедно със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на честване на годишнината от смъртта на Ким Ир-сен.

 

И Йон-хо беше смятан за ключов наставник на Ким Чен-ун, посочва Асошиейтед прес.

 

Южнокорейски анализатори са скептично настроени към мотива за отстраняването му по здравословни причини. Според тях И Йон-хо не е изглеждал болен, а ѝ практиката в Северна Корея е, когато някой е болен, неговите заместници да поемат задълженията му, но той да си остане на поста.

 

В Сеул говорител на министерството на обединението заяви пред репортери, че стъпката е била много изненадваща. "Това е много рядък случай, в който Северът толкова бързо и публично съобщи тази сутрин резултата от срещата вчера. Ще ги наблюдаваме отблизо", заяви Ким Юн-сук, говорител на министерството на обединението.

 

Според южнокорейския анализатор Хон Хюн-ик от частния институт Седжун край Сеул отстраняването на И Йон-хо, както изглежда, е замяна на назначен от Ким Чен-ир военен с доверено лице на Ким Чен-ун. "Това може да е част от по-обща промяна", казва Хон и допълва, че очаква в идните седмици подобни новини за отстраняване от поста на възрастни и високопоставени представители.

 

В смяната на Йон-хо може да проличи посоката, в която ще поеме 29-годишният Ким Чен-ун, коментира Би Би Си. Според професор Робърт Кели от националния университет в Пусан, Южна Корея, младият Ким Чен Ун е смятан за неопитен.

 

Ким Чен Ун не е бил член на Работническата партия, нито е служил в армията, коментира професор Кели. Това означава, че той не познава генералите и полковниците, които крепят властта на династията Ким, и позицията на младия лидер е много уязвима.

Споделяне

Още от Свят