Началникът на ВМА отчете пред депутати драстично намалени разходи и дългове

Николай Петров, сн. БГНЕС

Началникът на ВМА ген. Николай Петров представи в четвъртък пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана данни за значително намаление на разходите на болницата и получи поздравления от народните представители.

Петров съобщи, че болницата е приключила 2015 година с по-висок обем дейност и с 20 млн. лв. по-малко разходи спрямо 2014 година. Той каза, че през миналата година болницата е приключила със задължения от 35 млн. лв. За сравнение в средата на 2014 година те бяха близо 120 млн. лева.

Петров съобщи, че ВМА ще намали разходите за медикаменти и консумативи тази година с 6.3 млн. лева, за храненето с 3 млн. лв., за охраната с 1 млн. лв. и др. “Бих искал да подчертая, че тук не се касае за промяна на услугата от една фирма в друга – тук се касае за нови икономически отношения и за постигнат финансов резултат“, каза Петров.

“Държа да отбележа, че болницата работи с доста по-висок капацитет и при средна заетост на софийската болница около 500 легла, от нова година, ние работим на 700 легла постоянна заетост“, каза Петров.

“Аз съм впечатлен от резултатите както всички предполагам, които са били запознати с предишното състояние. Поздравявам ви с това, което правите във финансовата част, с другата очевидно винаги се е справяла ВМА“, каза зам.-председателят на комисията Валентин Радев. Другият зам.-председател на военната парламентарна комисия Янко Янков от ДПС коментира, че ВМА има сериозно намаление на разходите и в същото време качеството на здравеопазването там не само не е намаляло, а дори се повишава и се поемат допълнителни функции и ангажименти.

Петров от своя страна призова за помощ относно технологичното обновяване на болницата, защото техниката изключително много е остаряла. Той посочи, че първият и най-старият ядрено магнитен резонанс е във ВМА.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?