Началните тръжни цени на държавните имоти спаднаха с една трета

Началните тръжни цени на държавните имоти спаднаха с една трета

Имотите частна държавна собственост ще се продават на търг с 30% по-ниски начални цени от предвидените в закона. Това става ясно от предложена точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет в сряда. Предложението за промяната в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост е внесено от военния министър Николай Младенов и от регионалния министър Росен Плевнелиев.

Според действащите правила за търгуване на държавни имоти, началната тръжна цена на даден обект се образува от данъчната оценка, увеличена с 40%. С промяната цената се образува от данъчната оценка плюс 10%.

Причината за промяната е поевтиняването на имотите на пазара заради кризата и опитът за привличане на повече кандидати при тръжните процедури. По същата причина преди няколко седмици правителството свали началните тръжни цени за плажовете, предвидени за отдаване под наем.

Според стратегията на военното министерство за управление на имотите с отпаднала необходимост до края на 2012 година то трябва да се освободи от 858 такива имота. Стратегията предвижда това да става чрез продажбата им, предоставянето им на ведомства и общини, даване под наем или на концесия и други. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че се отказва от практиката министерството да изисква при търгове 50% от началната цена като гаранция.

Споделяне

Още от Имоти