Началото на защитата на Милошевич отложено по здравословни причини

Началото на представянето на защитата на бившия югославски президент Слободан Милошевич пред трибунала в Хага бе отложено за неопределено време заради лошото здравословно състояние на подсъдимия.

Съдебният състав е на мнение, че трябва да се извърши радикален преглед на процеса в светлината на здравословното състояние на обвиняемия, каза председателстващият съдебния състав Патрик Робинсън. Той добави, че съдът е получил миналата седмица два медицински доклада, които констатират, че Милошевич има изключително високо кръвно налягане и е много важно за него да си почине.

Назначен от съда адвокат запита, дали Милошевич е в състояние да понесе съдебния процес.

Бившият югославски президент, който не признава трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, настояваше да се защитава сам.

В понеделник трябваше да започне неговата защита срещу обвиненията във военни престъпления и геноцид. Съдиите ще съобщят във вторник как смятат да продължи процеса.

Той започна през 2002 година и бе подновен в понеделник след четиримесечно прекъсване, след като обвинението представи своите тези.

Бившият югославски президент страда от високо кръвно налягане, настинка и изтощение от началото на процеса срещу него през февруари 2002 г., което стана причина за многократни отлагания на съдебни заседания.

Решението за отлагане на началото на защитата бе взето час след откриването на съдебното заседание в 11 ч.

Милошевич е обвинен във военни престъпления и престъпления против човечеството по време на войните в Хърватия (1991-95 г.), в Босна и Херцеговина (1992-1995 г.) и в Косово (1998-99 г.) Изслушването на 1600 свидетели на защитата ще започне на по-късна дата. Сред посочените от Милошевич свидетели са бившия американски президент Бил Клинтън, британският премиер Тони Блеър и гераманският канцлер Герхард Шрьодер.

От съда обаче са му казали, че той трябва да представи достатъчно основателни мотиви за призоваването на който и да е свидетел.

Не е известно също ще бъде ли прието искането на Милошевич съдът да нареди на разузнавателните служби на САЩ, Великобритания, Германия и Франция да предадат своя информация за събитията от обвинението.

Милошевич е убеден, че свидетелските показания на световните лидери са необходими. "Клинтън трябва да се появи тук, Шрьодер, Блеър и останалите. Те бяха държавни ръководители и аз бях държавен глава. Вие ме съдите като държавен глава", каза Милошевич пред съда миналия месец на заседанието, на което бяха разглеждани подробности от неговата защита.

Милошевич чака две години шанс да представи своята версия за събитията, след като изслуша доказателствата срещу него.

Първата част от процеса приключи през февруари, като прокурорите не представиха онези впечатляващи категорични обвинения, които бяха обещали преди процеса, отбелязва Би Би Си.

Преди началото на заседанието юридическият съветник на Милошевич Зденко Томанович съобщи, че лекарят на съда констатирал, че Милошевич ще трябва да си почива най-малко до края на предстоящата седмица.

По повод продължението на процеса агенция Франс прес прави оценката, че от този процес в Сърбия вече се интересуват само анализаторите.

Сръбските анализатори са единодушни, че Милошевич вероятно ще приложи същата тактика, както през последните две години, което означава, че ще игнорира и трибунала, и доказателствата, и ще използва най-голямата част от времето за обръщение към сърбите, които следят процеса по телевизията, отбелязва агенцията.

АФП цитира социолога Драган Попович, че в продължението на процеса на Милошевич малко хора ще бъдат приковани пред телевизорите, макар Милошевич още да има свои привърженици в Сърбия, защото по думите му в Сърбия все повече осъзнават, че процесът ще бъде продължителен, а шансовете Милошевич да се върне в страната "повече от минимални".

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?