Начело на АЕЦ "Козлодуй" се връща шеф от времето на ГЕРБ

Начело на АЕЦ "Козлодуй" се връща шеф от времето на ГЕРБ

АЕЦ "Козлодуй" има нов директор, след като бордът на компанията майка "Български енергиен холдинг" (БЕХ) е решил в четвъртък да смени сегашния шеф Иван Генов с бивш ръководител на ядрения оператор от времето на ГЕРБ, който веднъж вече пое поста на Генов през август 2009 г. с идването на кабинета на Бойко Борисов.

Тогава назначеният от тройната коалиция Иван Генов бе отстранен заради това, че ядрената централа продавала ток по неясно цени и непрозрачни търгове и на негово място бе назначен Димитър Ангелов, който сега отново сменя Генов.

Ангелов обаче бе отстранен година по-късно от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на фона на забавен ремонт на VІ блок на централата заради необходимостта от спешна смяна на всички тръби от системата за безопасност на реактора. Аргументът обаче бе, че Ангелов, който тогава бе на 61 години, е в пенсионна възраст, а централата се нуждае от още по-енергичен ръководител в условията на все по-голямата либерализация на енергийния пазар.

Сега БЕХ го връща начело на атомната централа като аргументи за смяната не се посочват.

От холдинга формално съобщиха, че е взето решение за намаляване на състава на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" от петима на трима като на Иван Генов било предложено да остане като член на борда, но той отказал.

Генов заяви пред Mediapool, че не е приел тази покана, тъй като не желаел да работи с този състав на борда и би било загуба на време. "Ако не със съгласен с провежданата от директора политиката, аз като член не бих могъл да я подкрепа, а това би означавало излишно напрежение", каза отстраненият шеф на централата. Той допълни, че е очаквал да бъде махнат, но от редовното правителство след парламентарните избори, за да има ясен политически хоризонт за новия директор на ядрения оператор, а не да се сменя пред два месеца.

Генов изрази притеснение и, че смяната на ръководството стана в момент, в който VІ блок на централата е спрян за годишен планов ремонт. Той каза, че оставя централата с печалба от 84 млн. лв. и отхвърли възможността да е отстранен заради проблеми с търговията с ток на дружеството, както това стана през 2009 г.

С намаляването на състава на борда на АЕЦ "Козлодуй" от него изпадат и Александър Николов, който бе заместник на Генов, а в периода септември 2011 – май 2012 г. бе начело на ядрената централа, както и бившият депутат от БСП Георги Божинов, който влезе в борда на компанията в края на миналата година.

Смените идват на фона на преговорите с американската компания "Уестингхаус" за вземане на инвестиционно решение за построяването на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?