Начело на ДКЕВР се връщат стари нейни кадри

Еленко Божков все пак бе уволнен заради конфликт на интереси

Начело на ДКЕВР се връщат стари нейни кадри

Бивши кадри на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се връщат начело на регулатора, след като в сряда служебното правителство реши да освободи досегашният председател на комисията Боян Боев и заместниците му Лиляна Младенова и Еленко Божков и назначи на тяхно място Светла Тодорова, Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Оставките на Боев, Младенова и Божков бяха поискани заради политически изказвания на регулатора и конфликт на интереси. След като първо и тримата отказваха да си тръгнат, след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов Боев и Младенова пискаха доброволно освобождаването си, но Божков продължи да упорства.

Сега и тримата са махнати, като мотивът за отстраняването на Еленко Божков е конфликт на интереси, каквато е на практика и единствената законова възможност за преждевременно прекратяване на мандата на член на ДКЕВР.

Новият председател на енергийния и воден регулатор ще е Светла Тодорова, която вече е била член на ДКЕВР в периода 2001-2006 г. Има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор и над 15 години е работила в областта на регулирането. Управленският си опит придобива през възходящата си кариера на началник отдел, директор и член на ДКЕВР. Досега е била консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна.

Единият от новите зам.-шефове на комисията е Евгения Харитонова, която е позната на широката публика като зам.-министър на енергетиката в кабинета на ГЕРБ, а в последствие и председател на ДКЕВР за няколко месеца, като преди това вече е била член на регулатора.  Заемала е и различни позиции В "Националната електрическа компания" - от експерт до началник отдел.

Другият зам.-председател е Костадинка Тодорова, която също е позната сред енергийните среди от времето, когато бе директор на дирекция "Енергийна ефективност" в Министерството на икономиката и енергетиката. Във ведомството работи от 2002 до 2010 г., когато година след идването на власт на ГЕРБ напуска и става председател на Българската асоциация за устойчиво развитие.

Участвала е в разработването на редица стратегии и законодателни актове в енергийната сфера и доскоро е била главен експертен сътрудник в Комисията по енергетика в Народното събрание.

Споделяне

Още от България