Сергей Станишев:

Начело с Първанов БСП не би могла да е алтернатива на ГЕРБ

"Всеки, който се е опитвал да разцепи БСП, е губел и е слизал от политическата сцена”

Сн. БГНЕС

Според лидера на БСП Сергей Станишев партията му едва ли ще успее да се развие като алтернатива на ГЕРБ, ако бъде оглавена от Георги Първанов, тъй като линията на доскорошния президент спрямо днешните управляващи била непоследователна. Станишев обаче изрази увереност, че Първанов не може да спечели лидерския пост в БСП.

Няма опасност от разцепление на БСП, защото всеки, който се е опитвал да цепи партията, е губел и е слизал от политическата сцена, заяви в неделя Сергей Станишев преди началото на дискусия на тема "Съвременната криза и България утре", организирана от Централния дискусионен клуб към института "Димитър Благоев".

На въпрос за битката му с Георги Първанов за лидерския пост в БСП, Станишев, цитиран от БТА, посочи, че отдавна е заявил своите намерения да се кандидатира за председател на партията и знае защо – не заради власт, а защото БСП има уникален шанс да се развие в следващата година като европейска партия, социалистическа, с модерна платформа и алтернатива на ГЕРБ. По думите му първата стъпка в тази посока са били президентските избори и това трябва да продължи.

Той обаче изрази съмнения, че това ще стане, ако начело на БСП застане Георги Първанов. "Имам моите сериозни съмнения, защото основно моят упрек е, че неговата линия към ГЕРБ не е била последователна от 2005 г. досега", заяви Станишев.

Попитан накъде ще тръгне БСП, ако Първанов бъде избран за председател, Станишев заяви, че не мисли, че това ще се случи.

По време на самата дискусия Станишев каза, че БСП не бива да се превърне в ляв ГЕРБ. Лидерското състезание се използва на местно ниво от слаби лидери, да се подминат въпросите, да изтъргуват своя път, коментира Станишев. По думите му това е зле за БСП и не я прави по-силна.

Според Станишев трябва да има смислена дискусия преди и след конгреса. Първо трябва да кажем кои сме ние, защо сме алтернатива на ГЕРБ, но не можем да бъдем такива, които се опитват да ги имитират и да се превърнат в ляв ГЕРБ по начин на вътрешно развитие и вземане на решения и технология на правене на избори, отбеляза лидерът на БСП.

Той изтъкна няколко по думите му характеристики на управлението на ГЕРБ - че е антидемократично, залага на страха и репресиите и създава "държавно- монополистичен капитализъм в икономиката". Станишев заяви, че държавата не се оттегля от пазара, а прави регулация в интерес на определени икономически кръгове. Според него БСП трябва да се утвърди като партия на справедливостта, която отстоява демокрацията и гражданските права, бори се срещу чалгата в политиката и търси национално съгласие.

За обявеното от Меглена Кунева напускане на НДСВ, Станишев коментира, че това не е изненада и нейният политически проект е бил ясен още преди президентските избори, но тя трябва да определи къде се позиционира в политическото пространство.

Интересното е, че Кунева говореше толкова много срещу партиите, сега създава партия и както и да я нарече - гражданска, селска или друга - това си е партия, защото истинската демокрация се гради върху партиите, отбеляза той.

Отношението на БСП към новия проект на Кунева ще зависи от нейното отношение към партия ГЕРБ и този модел на управление на страната, заяви Станишев. Според него по време на предизборната кампания Кунева е била непоследователна, водила е кампания срещу страха, за граждански права, но не е събрала куража на втория тур да призове хората, които са я подкрепили, да гласуват срещу модела на управление на ГЕРБ, а е заела неутрална позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?