Над 1 милион пенсионери ще получат коледна надбавка от 50 лева

 Социалният министър Хасан Адемов  прерязаха лентата на новия Дом за социални услуги в Цар Калоян. Сн. БГНЕС

Вече е факт постановлението на Министерския съвет, с което малко повече от 1 милион души или близо половината пенсионери ще получат коледни надбавки от по 50 лева. Това съобщи в министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в неделя.

Право на коледна добавка ще имат възрастните с пенсия до 251 лв. - линията за бедност. Те ще получат надбавка от 50 лв. заедно с декемврийските си пенсии, чието раздаване започва на 7 декември.

Коледните пенсии ще струват 53 500 000 лева, които са за сметка на републиканския бюджет и за сметка на парите, които председателят на парламента предостави на министъра на финансите, за да може да бъде изпълнена тази мярка, заяви още Адемов.

Тази еднократна коледна добавка е толкова дългоочаквана от всички пенсионери, заради
факта, че не съществува през последните четири години, допълни той.

За съжаление не всички пенсионери могат да получат тази надбавка, но в условия на криза това са възможностите, които може да си позволи централният бюджет на базата на направените икономии от разходи и на базата на изпълнението на приходната част в
бюджета, допълни министър Адемов.

Министър Хасан Адемов присъства на откриването на Център за настаняване от семеен тип за хора с увреждания в Цар Калоян.


Центърът се помещава в сградата на бивше училище в града, която е ремонтирана по Програмата за развитие на селските райони.

Вложените в реконструкцията средства са над 1 400 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес