Над 1 милиона сирийци живеят в райони под обсада в Сирия

Над 1 милиона сирийци живеят в райони под обсада в Сирия

Над 1 милиона сирийци живеят в райони под обсада в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Документът е изготвен от базираната в Холандия хуманитарна група PAX (в превод от латински: мир) и от базирания във Вашингтон Сирийски институт.

В доклада се посочва, че 1,09 милиона души живеят в 46 обсадени населени места в Сирия. Това е доста повече от данните, изнесени от ООН, според които в Сирия са обсадени само 18 населени места.

Новият доклад посочва, че повечето от тези 46 места са под обсада на сирийските правителствени сили в района на столицата Дамаск и на град Хомс.

В източния град Дейр аз Зур около 200 000 души живеят под обсадата както на групировката "Ислямска държава", така и на правителствените сили. Две населени места са под обсадата на опозиционни групи.


Токът и течаща вода в обсадените населени места често пъти спират, има ограничен, ако не и никакъв, достъп до храна, гориво и до медицински грижи, се казва в доклада.


В обсадените населени места хората измират от недохранване, болести, хипотермия и натравяне. Някои населени места са обсадени от месеци и дори от години, се допълва в документа.


Данните в доклада се основават до голяма степен на информация, предоставена от местни контакти в общините, в това число здравни работници, журналисти и местни съвети.

Миналия месец ООН обяви, че 486 700 души в Сирия живеят под обсада. Това беше със 100 000 души повече в сравнение с предходните оценки на световната организация. ООН обаче поставя 4.5 милиона души в Сирия в отделна категория на така наречените "трудни за достигане хора", което е една степен под категорията "хора, живеещи в обсада".

Неправителствена организация "Лекари без граници" пък неотдавна посочи, че в Сирия 1,9 милиона души живеят под обсада, което е повече от изнесените днес в доклада данни.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят