Над 10 00 души демонстрираха във Франция в подкрепа на бежанците

Повече от 10 000 души демонстрираха всъбота вечер в цяла Франция против "репресивната политика" спрямо мигрантите и в подкрепа на бежанците в отговор на граждански призив в социалните мрежи, предаде Франс прес.

В Париж по данни на полицията 8 500 души излязоха на улицата, "за да кажат "не" на репресивната миграционна политика, която води до смъртта на хиляди и "да" на приемането", обясни един от организаторите, писателят и режисьор Рафаел Глюксман.

Акцията, озаглавена "Не от наше име - БежанциМигрантиДостойнство" (Pas en notre nom - #RйfugiйsMigrantsDignitй"), се зароди след дискусия във Фейсбук, уточни синът на философа Андре Глюксман.

"Отворете границите!", "Право на убежище за всеки преследван", "Да на приемането", призоваваха плакатите, които демонстрантите носеха. Хора на различни възраст, някои с децата си, бяха дошли на "Площада на републиката". Някои носеха сирийски знамена, други - снимка на Айлян Курди, сирийското кюрдско момченце, чието телце беше изхвърлено от морето на плаж в Турция.

Призивът във Фейсбук беше отпраевн от редица асоциации като "SOS Расизъм" и Международната лига против расизма и антисемитизма. В комюнике, разпространено вчера, Движението против расизма и за приятелство между народите подчерта, че "един милион мигранти, приети в Европа, са 0,2 процента от европейското население, 120 000 за Франция".

В акцията в Париж участваха и политици - представители на левите партии, социалисти, комунисти и зелени. Подобни инициативи се състояха и в други градове - Тулуза, Бордо, Лион, Нант и Страсбург.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа