Над 10 700 декодери за цифрова телевизия са раздадени на бедните

Над 10 700 декодери за цифрова телевизия са раздадени на бедните

Близо 10 700 декодери за цифрова телевизия са раздадени от началото на август досега на социално слабите. Това е част от първия етап за снабдяване на около 124 000 бедни от три региона, съобщи Министерството на транспорта.

Търговска верига "Зора", която доставя устройства на бедните в регионите Южен централен и Североизточен, са взети 4650 декодери. Средно на ден 660 човека с ваучери за цифрова телевизия взимат декодери. Най-активни са бедните в Пловдив, Шумен, Хасково, Пазарджик, Варна и Добрич. Има магазини, които ежедневно обработват и предоставят по 140-160 декодери на правоимащите.

"К и К Електроникс", която обслужва Северозападния регион, е предоставила над 5888 декодери. Магазините на фирмата са "Техномаркет". Най-много устройства са взели бедните от областите Монтана (1692 броя), Видин (1490 броя), Плевен (1160 броя) и Враца (1081 броя). В Ловеч до този момент 465 нуждаещи се са си взели декодерите.

"Технополис" отчита раздаване на 178 устройства на територията на столичния район "Оборище".

Според офертите на кандидатите, които спечелиха първият етап от поръчката за доставка на декодери за социално слаби граждани, цената на устройствата за приемане на цифрова ефирна, сателитна или кабелна телевизия е по-ниска от отпечатаната на ваучера стойност от 60 лв.

Разликата в цената ще остане в държавния бюджет, е посочено в съобщението на Министерството на транспорта.

Фирмите-доставчици ще започнат да получават парите за доставените декодери след средата на септември след удостоверяване на автентичността на ваучерите и в зависимост от стойността на предоставените устройства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес