Над 10-годишното дело срещу Пламен Дишков – Кела върнато за доразследване

Пламен Дишков във Върховния касационен съд. Сн.: БГНЕС

Делото за убийството на колбасарския бос Димитър Стаматов – Мастара, по което като поръчител и подбудител е обвинен известният криминален авторитет Пламе Дишков – Кела бе прекратено във вторник от Бургаския окръжен съд и върнато за доразследване на прокуратурата.

Причина за решението на магистратите бяха множеството процесуални нарушения, допуснато по казуса, сред които и фактът, че част от доказателствата са били предявявани на Кела без присъствие на негова адвокат или служебен защитник.

Димитър Стаматов бе застрелян на 21 ноември 2002 година в комплекс "Братя Миладинови" в Бургас. Впоследствие Дишков получи задочно 20-годишна присъда, тъй като бе в неизвестност. През 2011 г. обаче бе открит в Португалия и екстрадиран обратно у нас, а Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна случая за ново разследване.

Кела не присъстваше на заседанието на съда във вторник заради влошеното си здравословно състояние – той страда от остра коксартроза. Защитата му представи на съдия Събчо Събчев болничен лист, според който Дишков не може да бъде транспортиран и да прекарва дълго време в седнало положение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?