Над 10 хиляди германски данъчни длъжници побързаха да си платят

Над 10 хиляди германски данъчни длъжници побързаха да си платят

Над 10 хиляди германски граждани с укрити данъци са се явили в данъчните служби в последните седмици, за да изчистят задълженията си, съобщи в понеделник в. "Велт", позовавайки се на месечното икономическо списание "Капитал", което е провело допитване сред представители на регионалните данъчни служби.

Данните сочат, че всеки ден в службите пристигат около 250 души. Най-много длъжници са се явили в провинция Баден - Вюртенберг (2418 души), следвана от Северен Рейн - Вестфалия (1930) и Бавария (1625).

Не е известно колко данъци са били събрани, но се предполага, че са няколкостотин милиона евро.

Вълната на доброволните издължавания беше предизвикана от решението на германското правителство да купи за 2.5 млн. евро диск с крадени данни за сметки на длъжници, които крият спестявания в швейцарски банки.

Според някои информации дискът съдържа имената на 1400 собственици на сметки в една от най-големите швейцарски банки "Креди Сюис". Втори диск с информация за 600 длъжници, а по други сведения - за 1700 - беше предложен на германските власти в края на февруари. Неизвестен продавач поиска за него 600 хиляди евро. Данъчните власти дадоха да се разбере, че ще купят и този диск.

Най-сетне в началото на март към данъчните органи в Хесен се обърна и трети продавач, който предложи трети диск с данни на германски данъчни длъжници. Тогава властите започнаха проверка за истинността на предлаганата от него информация.

Покупката от страна на Германия на крадени банкови тайни предизвика негативната реакция на Швейцария, която нарече подобни операции незаконни.

В България директорът на НАП Красимир Стефанов обяви, че е договорил с германските данъчни служби, ако имат информация за българи със сметки в Швейцария в дисковете, да я предоставят на българските си колеги.

Процедурата у нас обаче за доказване на наличието на спестявания в чужди банки и дали върху тях са платени съответните данни, е сложна и продължителна. Затова Красимир Стефанов предложи по германски образец и у нас да се въведе данъчна амнистия - ако има доброволно издължаване, да няма наказателно преследване за задължения в особено големи размери.

Досега не е известно някой едър български данъчен длъжник да е отишъл доброволно да си плати, изплашен, че ще се разкрие наличието на негова тайна банкова сметка в Швейцария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес