Над 100 -хиляден митинг подкрепи Виктор Орбан в Будапеща

Над 100 000 човека излязоха на митинг в Будапеща, за да дадат подкрепа на правителството на Виктор Орбан, който е остро критикуван от ЕС за нови закони, включително и конституцията на страната, влязла в сила от януари 2012 г. Според представители на ЕС промените заплашват финансовата стабилност на страната, независимостта на съдебната система, свободата на медиите и демократичните свободи като цяло.
Унгарският премиер заяви в средата на седмицата пред ръководителите от Европейския съюз, че ще измени спорните закони, които са обект на наказателни процедури от страна на Европейската комисия. ЕК започна три наказателни процедури срещу Унгария.

Внушителният митинг в събота вечерта бе организиран от управляващата партия Фидес на Виктор Орбан. Участниците развяваха унгарски национални флагове и носиха плакати "Обичаме страната си, обичаме Виктор", както и такива, призоваващи Европа да уважава суверенитета на Унгария.
Така управляващите успяха да покажат и това, че са в състояние да изведат на улицата повече хора, отколкото опозицията. На антиправителствения митинг на 2 януари излязоха около 70 хиляди човека.
Демонстрацията в подкрепа на Орбан, преминала под мотото "Марш на мира", е най-голямата провеждана въобще, откакто правителството спечели властта през май 2010 година.
"Заради преувеличените и пълни с предразсъдъци доклади нашата страна се изобразява по несправедлив и недостоен начин, който вреди на икономиката и народа ни. Искаме хората в Европа и САЩ да разберат, че живеем свободно в рамките на демокрация, като уважаваме правата на останалите", се казва в изявление на протестиращите. Митингът е организиран от известен милиардер и журналисти, близки до партия Фидес. Те заявиха, че целта е да покажат, че страната им няма да се наведе пред Запада.

Виктор Орбан ще посети Брюксел във вторник, за да се опита да постигне политическо споразумение с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, което да отвори вратите за официални разговори с ЕС и МВФ за отпускане на кредит за Унгария.

Споделяне

Още от Европа