Над 100 000 души са сменили личния си лекар през юни

През юни 114 223 души са сменили личния си лекар, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Най-голям е техният брой в София - 22 499, а най-малък е в Силистра - 1420 души.

Основните причини за смяната на личния лекар са прекратен договор между джипито и здравната каса, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар.

Всички здравноосигурени имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината.

Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място.

Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи.

За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Споделяне

Още от България