Над 100 000 протестираха по улиците на Брюксел, сблъсъци с полицията

Над 100 000 протестираха по улиците на Брюксел, сблъсъци с полицията

Над 100 000 са участниците в днешния национален протест в Белгия, залял улиците на Брюксел, предаде БТА от белгийската столица в четвъртък.

Според полицията участниците са поне 80 000 души.

В ранния следобед, в крайната точка на протеста, са възникнали стълкновения между полицията и протестиращите, съобщава се за сериозно ранени и за нанесени значителни материални щети. Срещу протеста са изпратени 200 полицаи от отрядите за борба с масовите безредици, използвани са водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите. Кадри от мястото на събитията показват подпален полицейски мотоциклет, обърнати автомобили и изпочупени витрини. Някои от протестиращите са замервали полицаите с павета.

Трите най-големи синдиката в Белгия свикаха днешния протест в знак на несъгласие с предвижданите от новото правителство реформи, свързани с повишаването на данъците, намаляването на покупателната способност и увеличаването на възрастта за пенсиониране. Почти не работят училища, детски градини, градският транспорт в големите градове, пощите, магазините за хранителни стоки, засегната е дейността на полицията, затворите и банките.

Това е първият протест от встъпването в длъжност през октомври на правителството с премиер Шарл Мишел, доминирано от националистите от Нов фламандски алианс и фламандските партии.

Предходното правителство, оглавявано от социалиста Елио ди Рупо, бе изправено за 3-годишния си мандат пред два по-сериозни протеста, които по численост бяха далеч по-малобройни от днешния.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?