Над 100 000 протестираха срещу Лукашенко въпреки заплахата от насилие

Над 100 000 протестираха срещу Лукашенко въпреки заплахата от насилие

Над 100 000 души протестираха тази неделя срещу авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко въпреки засиленото полицейско и военно присъствие, предаде ДПА.

Правозащитната организация "Вясна" съобщи, че освен в столицата Минск протести е имало в различни градове на Беларус. В град Лида властите потвърдиха, че са използвали сълзотворен газ.

Държавните медии не показаха кадри от масовите протести срещу Лукашенко.

В Минск стотици полицаи и военни отцепиха центъра. На различни места в града, включително на ключови, бяха разположени въоръжени униформени мъже с балаклави, за да попречат на протеста. Първоначално те не се намесваха. Но когато демонстрантите се насочиха към президентския дворец, полицията използва светошумови гранати, за да разпръсне множеството, предаде Ройтерс.

Правозащитната организация "Вясна" съобщи за 128 задържани днес в страната. Говорителката на вътрешното министерство заяви, че още е рано да се говори колко хора са ранени или задържани и каза, че това ще стане ясно утре сутринта, предаде Ройтерс.

Днес в Минск властите бяха затворили всички метростанции в центъра на града, за да попречат на събирането на хората, спрян бе и високоскоростният мобилен интернет.

"Днес е специален ден", заяви водещата опозиционна фигура и правозащитник Светлана Тихановска в обръщение на живо от Литва, където живее в изгнание. Беларуската опозиция даде на Лукашенко срок до днес в полунощ, за да подаде оставка. В противен случай утре се обявява национална стачка.

Новият опит на режима да докара в Минск хиляди привърженици на Лукашенко с автобуси и специални влакове за сметка на данъкоплатците предизвика насмешка сред опозиционните кръгове, отбелязва ДПА. Лукашенко в крайна сметка трябваше да отмени акцията.

Той заяви, че очакваният наплив на между 200 000 и 300 000 души към Минск е толкова голям, че ще предизвика транспортен хаос. Според публикации в независими медии истинската причина за отмяната е бил масов отказ на хората да пътуват до Минск; шофьорите на автобусите също отказали да дойдат. Мнозина изтъкнали и опасността от коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят