Над 100 000 ученици се явяват на задължителни изпити

Снимката е архивна.

Около 55 000 дванадесетокласници и 57 000 седмокласници се явяват днес на задължителни изпити. Абитуриентите държат втората задължителна матура по предмет по избор, а по-малките ученици - изпит за външно оценяване по математика.

Втората задължителна матура е по 13 предмета, като младежите трябваше да изберат на какъв изпит искат да се явят. Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Зрелостниците трябва да са по местата си най-късно до 7.45 ч. и да пишат с черен химикал.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-и клас.

Изпитът за седмокласниците ще започне в 10.00 часа.

Той се състои от 2 модула. Първият съдържа 20 задачи със свободен и затворен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Вторият модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците трябва да носят със себе си съответните принадлежности по математика и да пишат със син химикал.

С оценките от този изпит, и от външното оценяване по български език и литература, което беше в понеделник, се кандидатства за гимназия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?