Над 100 компании в най-голямото състезание за стартъпи в енергийния сектор

Финалът у нас е на 5 октомври, срокът за кандидатстване е до 11 септември

Над 100 компании в най-голямото състезание за стартъпи в енергийния сектор

Над 100 стартиращи компании вече проявиха интерес за участие в PowerUp! на InnoEnergy – най-голямото състезание в Централна Европа за стартъпи, които разработват решения в енергийния сектор.

Критериите за участниците са да имат проект, свързан с енергетиката, прототипно устройство, отдаден екип и прогнозирано време за пускане на пазара след максимум две години.

"Разнообразието от кандидатури в състезанието показва как младите компании са гъвкави към промените в енергийния сектор и приспособяват проектите си към нуждите на пазара. Много от кандидатите се фокусират върху спестяването и отстраняването на разходи за енергийно производство и опазване на околната среда. Ние подкрепяме развитието на компаниите, които се стремят към създаването на решения с глобален обхват", коментира изпълнителният директор на InnoEnergy за Централна Европа Джейкъб Милър.

Към днешна дата, победителите от предишните две издания на състезанието са глобални компании, които развиват и комерсиализират проектите си бързо с помощта на InnoEnergy, навлизайки както на европейския пазар, така и на пазарите в Азия и САЩ.

Най-добрите участници в PowerUp! могат да получат и покана за участие в програмата Highway с достъп до финансиране на стойност 150 000 евро за подкрепа за тиймбилдинг, развитие на технологии, създаване на бизнес модел, както и навлизане на глобалните пазари и финансови награди.

"Иновативната идея вече не е достатъчна. Енергийният пазар е много взискателен и времето е най-важно при стратъпите и предприемачите. С потенциалните потребители трябва да се свържеш възможно най-рано, за да разбереш какви са очакванията им. Необходимостта продуктът да отговаря на стойността, предложена в зависимост от употребата си е по-важна от самия продукт", смята Матеуш Лисовски, изпълнителен директор на Entech – компания, предлагаща уникален резервоар, използван за съхранение и транспортиране на топлина на къси разстояния (до 30 км), облицован с фазово-акумулиращи материали.

Големият финал ще се проведе в Будапеща, докато регионалните финали, ще бъдат предшествани от интензивни уъркшопи, където финалистите ще имат възможността да работят върху детайлите на своите предложения и да подобрят презентационните си умения. Финалът в България е насрочен за 5 октомври.

Досега 108 стартъпа от 16 страни са взели участие в състезанието. Най-добрите компании, както в миналогодишното издание, ще вземат участие в уъркшопи с успели предприемачи като техни треньори. Тази година стартъпи от 23 държави в Централна Европа могат да подадат своето заявление за участие. Крайният срок за подаване на проекти е 11 септември.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?