Над 100 милиона долара изпрали руснаци през български и кипърски банки

Над 100 милиона долара са изпрали руснаци през банки в България и Кипър. Това съобщи в петък БНТ, позовавайки се на руското вътрешно министерство, което съобщи, че е разкрило голяма финансова афера. Арестувани са петима руски граждани по случая.

Тази финансова афера вероятно ще се окаже една от най-големите, разплитани през последните години в Русия. Престъпната групировка е действала в Москва и Липецка област като сред членовете ѝ е и заместник-ръководителят на банковия клон на Сбербанк в Липецк. Сбербанк е най-голямата руска търговска банка.

Схемата е реализирана чрез създаването на 50 фиктивни фирми еднодневки, които са били регистрирани с фалшиви документи. На името на фирмите са били открити банкови сметки в Москва и Липецка област.

За прехвърляне на огромните суми в чужбина са били използвани сметки на чужди фирми, открити на основата на фиктивни валутни договори в банки в Кипър и България.

За всяка операция по прехвърляне на пари в чужбина престъпниците са взимали по 3 процента комисиона от сумата на банковия превод. Оценката на руските власти е, че групата е действала мащабно, сплотено и конспиративно.

Засега не е ясно чии пари са легализирали престъпниците, нито дали са имали съучастници в Кипър и България. Руските и българските правоохранителни органи обаче не крият, че на специално внимание в двустранното сътрудничество е именно борбата с финансовите престъпления.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?