Над 100 млн. лева от европарите за наука отиват в програмата за бизнеса

Над 100 млн. лева от европарите за наука отиват в програмата за бизнеса

Над 100 млн. лева за научна инфраструктура, предвидени по европрограмата за наука, се прехвърлят в тази за бизнеса. Това реши правителството на заседанието си във вторник.

Сумата от 102 млн. лева беше предвидена за създаването на регионални научни центрове по програмата "Наука и образование за интелигенте растеж", която се управлява от агенция към образователното министерство. Парите трябваше да отидат при регионални университети и структури на БАН и Селскостопанската академия.

Сега обаче те се прехвърлят в програмата "Иновации и конкурентоспособност", управлявана от Министерството на икономиката. Преди време от образователното министерство обясниха, че към тези средства ще бъдат прибави 40 млн. лева от програмата за бизнеса и ще бъде пусната обща схема за научна инфраструктура. Водещи при разработването на проекти по нея обаче няма да са университетите и академиите, а фирмите. Те ще трябва да привлекат за партньори научни организации, които ще получат определена част от сумата по одобрените проекти. Преди време се говореше за половината от парите.

"По този начин ще се осигури по-фокусирана и ефективна подкрепа за създаване на дългосрочни партньорства между бизнеса и научноизследователските организации, включително на регионално равнище, с което ще се гарантира устойчивост на резултатите и ще се очертаят следващите стъпки за регионална интелигентна специализация при подготовката на инвестициите за периода след 2020 г.", пише в съобщението на правителствената пресслужба по повод прехвърлянето на парите.

Идеята е по новата схема да кандидатстват фирми и научни организации извън София.

До решението за намаляване на бюджета на програмата за наука се стигна, след като плащанията по нея бяха замразени за повече от година заради проблеми с управлението на програмата. В същото време усвояването на парите за наука, които са основна част от бюджета, изостана сериозно, а това създава риск от загуба на средства. С намаляването на бюджета със 100 млн. лева той е допълнително минимизиран.

За да бъдат пуснати плащанията от страна на европейския бюджет, правителството създаде специална агенция, която да управлява парите за наука и образование, доброволно реши да се откаже от 5 млн. лева по няколко проекта и намали бюджета на вече изпълняващи се проекти с 50 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?