Над 1000 българи ще заминат на работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта

Над 1000 българи се очаква тази година да започнат работа в чужбина с посредничеството на Агенцията по заетостта.

Това е двойно повече от миналата година, когато в рамките на мрежата "Европейски услуги за заетост" са заминали над 450 българи. Сред тях преобладават срочните сезонни договори за работа в селското стопанство и туризма.

Най-много са започналите работа в Испания, Германия, Дания и Австрия, съобщават експерти на агенцията пред БТА.

Според тях през 2011 г. над 260 българи са заминали по линия на двустранни спогодби и споразумения на работа в Германия, Франция и Швейцария.

Регистрираните у нас фирми, които имат издадени удостоверения за извършване на посредническа дейност за чужбина, са 224. За целта обаче те трябва да имат и регистриран договор в Агенцията по заетостта с чужд работодател за конкретна държава и конкретни професии, което гарантира, че търсещите работа няма да бъдат измамени. От всички 224 фирми-посредници, само 16 имат регистриран посреднически договор с чужд работодател, съобщават от Агенцията по заетостта.

Измамените могат да подават жалби и сигнали в "Главна инспекция по труда", която контролира дейността на фирмите-посредници по наемане на работа, уточняват от Агенцията по заетостта.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?