Над 1000 български фирми са фалирали заради контрабандния внос от Турция

Само за една година са фалирали над 1000 наши фирми от леката промишленост заради контрабандния внос от Турция, съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов, който представи проблемите на ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле.

Независимо, че непрекъснато се затягат мерките за ограничаване на контрабандния внос от южната ни съседка, от там продължава да излиза огромно количество стоки без документи, заяви директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов.

Според Божинов за да се пресече незаконният внос от Турция и да се премахне образуването на километрични опашки от двете страни на границата, е необходимо да се направят някои технически промени на граничния пункт.

Огромното задръстване често водело до бой между превозвачите, изнервени от чакането с часове на границата. Асен Асенов смята, че непрекъснатите колони от друга страна намалявали бдителността на митничарите.

От БТПП предлагат плащането на митническите такси да става на едно гише. Да се увеличат лентите за преминаване на камионите и да се вдигне нивото на кабините на митничарите, за да не слизат при проверката на всяко МПС.

Божинов предложи да се въведе електронна обработка на документите, които задължително да са и на английски език, а не както сега едните на турски, а другите на български.

В момента обработката на документите на един камион трае от 3 до 5 часа, а трафикът е 600 коли на денонощие в двете посоки.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес