Над 1000 души протестираха срещу "данък тунеядство" в Беларус

Над 1000 души протестираха срещу "данък тунеядство" в Беларус

Над 1000 души, протестиращи срещу "данък тунеядство", преминаха по централните улици на град Брест в Беларус и блокираха движението по главната магистрала. Протестиращите скандираха "Баста!", "Лукашенко, иди си!", "Не искаме да плащаме на измамници, паразити и ченгета", "Истинският паразит е този, който измисли декрета".

Правителството въведе със закон данък "Социален паразит", предвиждащ, че който е работил по-малко от 183 дни през годината, ще плати глоба от приблизително 230 щатски долара.

Много хора смятат закона за несправедлив и не са съгласни хората да бъдат квалифицирани като "тунеядци", защото са уволнени или не могат да намерят работа. Според тях 230 долара са значителна и непосилна за плащане сума. 

Протести срещу данъка имаше и миналия месец в столицата Минск и други градове.

Част от участниците в неделния неразрешен протест в Брест – около 150 човека – се съгласиха да отидат на среща с кмета на града Александър Рогачук.

Над 1000 човека обаче, оглавявани от местни анархисти, протестираха на главната улица. Милицията ги наблюдаваше, но не се намеси.

Шофьорите на блокираните автомобили подкрепиха участниците в шествието чрез приветствени бибикания.

В неделя сутринта на главния път Минск-Брест милицията задържа опозиционните политици Анатолий Лебедко и Виталий Римашевский, които пътуваха към Брест, за да вземат участие в акцията. Те са били спрени от служители на държавната автомобилна инспекция и милиционери, които не са им разрешили да стигнат до града дори пеша.

Така протестната акция в Брест бе оглавена от анархисти, които шестваха с черни транспаранти и флагове.

Протестът в Брест на 5 март е трети поред и най-многочислен.

Данъкът "Социален паразит" бе приет през 2015 г. На 20 февруари т.г. изтече срокът, в който трябваше да се издължат сумите за 2015 г.

По официални данни "данък тунеядство" е платил всеки десети от общо 470 000, изобличени от властите "тунеядци".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?