mediapool.bg Ти си това, което четеш

Над 1000 руски спортисти са били част от допинг конспирацията

Русия в продължение на години е "похищавала" спортните първенства
15:23 | 09 декември 2016 | 4 коментара

Повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт, сред които дори параолимпийци, са били замесени или облагодетелствани в институционалната конспирация по прикриването на позитивни допинг проби. Това е записано в окончателния доклад на канадския юрист Ричард Макларън, изготвен по поръчка на Световната антидопингова агенция (WADA) и цитиран от Ройтерс.

Във втората част от доклада Макларън дава допълнителна информация около схемата, управлявана на държавно ниво.

Манипулирането на допинг проби на руски спортисти е било част от летните олимпийски игри през 2012 година в Лондон, световното първенство по лека атлетика през 2013 година и зимната олимпиада в Сочи година по-късно. Има информация обаче за подобни случаи още от 2011 година, като практиката е продължавала и след 2014 година.

"Прикриването на допинг пробите е прераснало от неконтролируем хаос до институционализирана и дисциплинирана схема за печелене на медали", заявява Макларън.

Главен герой в доклада е доскорошният спортен министър на Русия Виталий Мутко, дясна ръка на президента на страната Владимир Путин. Проверката е установила доказателства, че повече от 500 фалшиви резултати, включително на елитни атлети, са били съобщени за негативни.

Макларън посочва, че Русия е спечелила 24 златни, 26 сребърни и 32 бронзови медала на олимпиадата в Лондон, като нито един руски спортист не е бил хванат с положителна проба.

"Руският олимпийски отбор опорочи игрите в Лондон в безпрецедентни размери, а истинският им размери вероятно никога няма да бъде установени", казва обаче Макларън.

"Желанието да печелят медали е подтиснало техния колективен морал, етичен компас и олимпийските ценности за честна игра", добавя той.

По думите му в продължение на години международните спортни събития са били "похитени" от руснаците.

"Треньори и спортисти са се състезавали на неравна основа. Феновете и зрителите са били мамени и е време това да спре", пише Макларън.

Според разследването практиката от Сочи за подмяна на пробите от урината е станала редовна практика на московската лаборатория, която е работила с елитни спортисти.

Според новите разкрития на доклада на Макларън бившият директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков е заменял замърсените проби урина с чисти, взети по-рано, като добавял в тях сол и кафе, за да постигне същата плътност и вид на оригиналната проба.

В доклада на Макларън става ясно за констатирани "физиологически невъзможни” нива на сол в пробите на трима медалисти от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

"Той е подправял чистите А проби, добавяйки солена вода, утаечна смес или гранули Нескафе, в случаите, при които е било необходимо да бъде постигната специфичната плътност и вид на оригиналните B проби", разкрива Макларън.

Прикриването на използване на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби и се е случвало под чадъра на спортното министерство. Заради разкритията руските лекоатлети не бяха допуснати до участие в олимпиадата в Рио тази година, но Международният олимпийски комитет не наложи цялостна забрана за руските спортисти.

Още по темата
Още от Спорт

Посещението на президента Радев в Русия е: