Над 1000 строителни фирми са закрити от началото на 2010 г.

Над 1000 строителни фирми са закрити от началото на 2010 г.

Към октомври т.г 1100 фирми са заличени от Централния професионален регистър на строителите, съобщи в понеделник председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Той уточни, че фирмите не са подали годишното потвърждение за включване в регистъра и са извадени от него.

Новорегистрираните компании са 414 и така общият брой на строителни фирми в професионалния регистър е 4072.

Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София. Според ръководството на камарата това е част от процеса на "изчистване" от конюнктурните фирми, създадени през 2006-2008 г. по времето на бума на жилищното строителството. От бранша не са отпаднали големите строителни фирми.

По данни за края на 2008-2009 г. общият брой на заетите в сектора е бил 263 000 души, а сега са 142 000. Отпадат главно хората с ниска квалификация.

Глосов каза, че браншът не е тръгнал да излиза от кризата, но изрази надежда това да се усети през пролетта на следващата година.

Повече от 20 на сто ще е спадът на обема на строителството тази година спрямо миналата. През 2009 г. намалението беше 68 на сто спрямо 2008 г. Минимално оживление тази година има при жилищното строителство. Ръст на строителството има в изграждането на пътища.

Сред тенденциите в бранша ръководството на камарата открои преминаването на строителните фирми към по-висока категория по отношение на увеличаване на числен състав и дълготрайни активи. Компаниите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват в подобни проекти приток на европейски средства през следващите години.

Очакванията на бранша до 2013 г. са за постъпления на средства главно от европейските фондове. Сред перспективните за строителството сектори през следващите години са големите транспортни проекти, инфраструктурата в малките населени места, еко и енергийните обекти. Само по проекта за АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разкрити над 15 000 работни места.

Към 20 октомври държавата е изплатила на строителния бизнес над 96 млн. лева за извършени, но неразплатени дейности, съобщи още Глосов, цитиран от БТА.

Предстоящите плащания към бранша чрез Българската банка за развитие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са за 27 млн. лева, от Министерството на труда и социалната политика – 1.2 млн. лева, по програмата "Красива България" и по Социално-инвестиционния фонд – над 464 000 лева, от Министерството на земеделието и храните – над 13 млн. лева.

Глосов съобщи, че последните два-три месеца много фирми не са кандидатствали да получат вземанията си от държавата чрез Българската банка за развитие, защото най-вероятно искат да ги получат в пълен обем, а не както е предвидено - със 7 на сто по-малко. Глосов припомни, че нито в този, нито в следващия бюджет на държавата не са предвидени средства за изплащане на стари задължения на държавата към фирмите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?