Над 10.5 млн. лв. отиват за горски пътища, за да не седят децата само пред компютъра

Над 10.5 млн. лв. отиват за горски пътища, за да не седят децата само пред компютъра

"В момента децата седят само пред компютрите, искаме да са сред природата", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в понеделник, когато откри Седмицата на гората във Враца. Тазгодишното ѝ мото е "Гората за децата”.

Според агроминистъра децата трябва да практикуват зимни спортове, да има велопътеки, екопътеки в планините. Те трябва да спортуват и за целта са необходими инвестиции и инфраструктура в горите, заяви той.

Според него в горите може да се добива два пъти повече дървесина, защото има недостъпни гори и се нуждаят от санитарна сеч. Еколозите искат никой да не стъпва в горите, а трябват съоръжения и инфраструктура, за да се качват хората до горите. Не става въпрос за строителство на хотели и то няма да се допуска, заяви Найденов.

В изграждането на горски пътища през 2012 г ще бъдат вложени над 10.5 млн. лв. от средствата от фонд "Инвестиции в горите", съобщиха от своя страна от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Според статистиката на ведомството за шестте месеца работа на създадените през миналата година шест държавни горски предприятия те са изкарали печалба от 3.5 млн. лв., което е двойно повече в сравнение с 2010 г. преди да се направи реформата в горския сектор. Приходите от продажба на дървесина също са нараснали – с 14 на сто до 262 млн. лв.

Залесени са и двойно повече от планираните площи и новите гори възлизат на близо 15 хил. дка, от които почти 700 дка са залесени спари от европейските фондове.

Държавните предприятия са изпълнили заложените разчети по дейностите за създаване на нови гори, стопанисване и защита и ловностопански мероприятия, отчитат от ИАГ.

Докато преди секторът е разчитал на държавна подкрепа, сега той вече се самоиздържа, коментира Найденов.

От ИАГ отчетоха увеличение на горските пожари в страната през 2011 г. Регистрирани са 635 горски пожара, при които са засегнати 68 826 дка горски територии. И докато преди две години пожарите са имали пролетен и летен пик, вече се наблюдава и есенно-зимен пик заради паленето на стърнища, ливади и пасища.

Най-често нарушенията в горите са незаконно транспортиране на дървесина, нелегално събиране на дърва за огрев. През 2011 г. са конфискувани близо 400 автомобила и 540 каруци с незаконна дървесина, както и стотици моторни триони, брадви и оръжия.

През изминалата година е засилен и контролът от страна на горските служители. Продължава и доброто взаимодействие между структурите на ИАГ и Министерството на вътрешните работи.

Споделяне

Още от България