Над 106 лекарства вече са с по-ниски цени

Новият шеф на здравната каса иска глоби, ако не ходим на профилактични прегледи

Над 106 лекарства вече са с по-ниски цени

Над 106 лекарства вече са с по-ниски цени, съобщи Пламен Цеков, новият изпълнителен директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по Дарик радио.

 

Повечето от поевтинелите медикаменти са за онкологични заболявания, защото те са най-скъпи. Над 2000 медикамента плаща НЗОК. На 10% от тях вече са договорени цените, съобщи Цеков.

 

Тази година НЗОК ще плаща по-малко за определени лекарствени продукти, но въпреки това няма да има откази на доставка, на какъвто и да е медикамент, обеща директорът на НЗОК. Той се обяви и за либерализация на модела за здравно осигуряване чрез създаването на допълнителни здравноосигурителни фондове, които да помагат на основният пакет от здравни услуги, които плаща касата.

 

"И сега българинът плаща допълнително за здравни услуги под различни форми”, каза Цеков. По негови изчисления между 200 и 800 млн. лв. годишно допълнително излизат от джоба на българина за здраве.

 

Новият шеф на здравната каса поиска и глоби за хората, които не се явяват на профилактични прегледи.

 

"Сблъскваме се със здравната култура на българина, който се сеща, че е болен, едва когато настъпи събитието”, каза Цеков. Според него профилактичните прегледи трябва да се признават от Инспекцията по труда. Така всички работещи българи ще се явяват задължително при личните си лекари за профилактичните прегледи.

 

По този въпрос предстоят разговори с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, каза Цеков. Той посочи, че в западните страни глобяват този, който не се грижи за здравето си.

Споделяне

Още от България