Над 11 000 бежанци за потърсили закрила в България само тази година

Над 11 000 бежанци за потърсили закрила в България само тази година

11 742 молби за закрила са подадени в България само до септември тази година, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков

Според цитирани от Казаков данни, от 1 януари 2010 г. до 23 септември 2015 г. над 33 хиляди души са потърсили закрила у нас, статут на бежанец е предоставен на 28 300 чужденци.

Той съобщи че се разширява капацитетът на бежанските центрове. От 5130 местата в тях са се увеличили до 7200, навсякъде са осигурени преводачи и медицински лица.

Към момента бежанските центрове са наполовина празни.

От началото на миналата година в България са върнати 386 бежанци от други страни членки.

Според Дъблинския регламент бежанците трябва да поискат убежище в първата европейска страна, в която са влезли. Много от мигрантите обаче само преминават през България в търсене на по-добър живот в Западна и Северна Европа.

Казаков отчете рязко увеличаване на бежанския натиск у нас за последната година. През юли, например, той е бил два пъти по-силен в сравнение с 2014 г.

Най-много потърсили закрила у нас за м.г. са граждани на Сирия /голяма част кюрди/, Ирак, Афганистан, Пакистан.

От 1 януари до 31 август 2015 г. към тях вече се прибавят и иранци.

До 31 август т.г. данните на ведомството показват , че 13 на сто от чужденците, поискали закрила в България, са на възраст между 35 и 64 г., 18 процента са малолетните, 59 на сто - на 18-34 години.

Характерно за периода е рязкото нарастване на броя на децата, на непридружените малолетни и непълнолетни, близо 100 бременни, хронично болни, сред които инсулиново зависими, регистрират още от ДАБ.

Над 50 на сто от поискалите закрила са мъже. Бежанците с по-нисък образователен ценз по-често търсят убежище у нас, отколкото тези с висше образование, отчете още Никола Казаков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?